Banke z uvedbo provizije kršile zakon

NLB, Banka Celje, NKBM in Abanka Vipa so z uvedbo provizije za svoje komitente pri dvigu gotovine na bankomatu drugih bank kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, meni varuh konkurence.

Objavljeno
02. marec 2007 18.16
Ljubljana – Nova Ljubljanska banka, Banka Celje, Nova KBM in Abanka Vipa so z uvedbo provizije za svoje komitente pri dvigu gotovine na bankomatu drugih bank v višini 80 tolarjev na isti dan, 20. februarja 2006, kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence, meni varuh konkurence. "Navedeno ravnanje predstavlja usklajeno ravnanje o pogojih poslovanja na trgu, katerega cilj je preprečevati, ovirati oz. izkrivljati konkurenco v Sloveniji," so zapisali v odločbi, objavljeni na spletni strani urada.

NLB, Banka Celje, Nova KBM in Abanka Vipa so kršile 5. člen v povezavi s 3. členom zakona o omejevanju preprečevanja konkurence, ker so usklajeno ravnale ter so na točno isti dan, to je 20. februarja 2006, in v točno enakem znesku, 80 tolarjev, uvedle provizijo za svoje komitente pri dvigu gotovine z domačo debetno kartico na bankomatih drugih bank, je zapisano v odločbi, ki jo bo urad objavil v uradnem listu.

Bankam prepovedano vsakršno nadaljnje dogovarjanje

Sklepi organov bank, s katerimi so določile uvedbo provizije na dan 20. februarja v višini 80 tolarjev, so prepovedani in nični, je odločil urad in bankam prepovedal vsakršno nadaljnje dogovarjanje in medsebojno sodelovanje pri sprejemanju odločitev glede provizije za svoje komitente pri dvigu gotovine z domačo debetno kartico na bankomatih drugih bank.