Barbara Vtič Vraničar: Ustvariti bi morali vsaj 400 tisočakov na mesec

Po besedah direktorice Športnega centra Pohorje bi jim tak znesek zagotovil normalno poslovanje.

Objavljeno
21. julij 2014 23.21
Barbara Vtič Vraniča, direktorica Športnega centra Pohorje, 17.7.2014, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor
Maribor – »Prizadevamo si povrniti zaupanje v okolju, med obiskovalci, dobavitelji in ne nazadnje zaposlenimi,« pravi direktorica Športnega centra (ŠC) Pohorje Barbara Vtič Vraničar, ki jo je na položaj pred kratkim postavila DUTB. Med prvimi nalogami omenja »čiščenje« odnosov v žičničarsko-turističnem podjetju.

Dobrih sto zaposlenih je ta mesec plače vendarle dobilo na plačilni dan. Ste denar zagotovili sami?

Začela se je poletna sezona, ki je za zdaj dokaj uspešna, tako da smo plače lahko zagotovili iz tekočih prilivov podjetja in nismo potrebovali dodatne pomoči. Računamo, da bo tudi prihodnji mesec tako, zatem pa se že začne predprodaja smučarskih vozovnic.

Delavcem ste pred dnevi predstavili sanacijske ukrepe za boljše poslovanje, kakšni konkretno so?

Prvi sklop ukrepov se nanaša na ureditev notranjih odnosov in razmerij v podjetju. Moj cilj je, da zaposleni začnejo bolj sodelovati med seboj. Doslej so bili po hotelih in v žičniškem delu precej ločeni. Videli bomo, kakšne sinergije so možne. Gremo v smer, da delamo tam, kjer je treba, ne da se vsak strogo drži samo svojega opisa nalog. Bile so tudi manj prijetne poteze, delno smo omejili dopuste, saj je zdaj pač sezona.

A to najbrž niso vsi ukrepi.

Treba je tudi pregledati pogodbe in stroške, ali so vsi upravičeni ali ne. Ko se bodo razmere nekoliko stabilizirale, bomo poskušali doseči prihranke predvsem na nabavni strani. Hkrati gredo ukrepi v smer povečanja prodaje, a ti so že srednjeročni. V podjetju prodajna funkcija ni delovala tako, kakor bi morala. Rezultati tega, kar zdaj postavljamo, bodo vidni pozimi in drugo leto spomladi.

Kaj pa je s pogodbami za razne zunanje storitve, prek katerih je iz ŠC Pohorje menda odtekalo precej denarja?

Zdaj so na rešetu vse najemne pogodbe in pogodbe o sodelovanju. Pregledali bomo pogodbe in pogoje v njih. To pa še ne pomeni, da bomo za vsako ceno vse prekinili. Pogodbe, ki se nam bodo zdele smiselne, bomo obnovili. Torej tam, kjer sami ne zmoremo organizirati dejavnosti s svojimi zaposlenimi.

Med temi je zaznati nekaj negotovosti, saj se govori tudi o odpuščanju.

Nočem kar na pamet govoriti o odpuščanju. Preverili bomo, kakšen je organigram, kam kdo spada. Na določenih področjih je morda celo premalo kadra, denimo osebja v gostinskem delu. Pozorni bomo tudi na kakovost dela zaposlenih.

Ali je kdo že moral zapustiti podjetje, je prejšnji direktor Srečko Vilar še zaposlen v ŠC Pohorje?

Doslej smo s štirimi delavci prekinili pogodbe. Šlo je za ljudi, ki niso opravljali svojih nalog. Gospod Vilar krajše obdobje še ostaja zaposlen v ŠC Pohorje, nato se sporazumno razhajamo. Do odhoda bo še sodeloval z nami, saj ocenjujem, da ima pomembno znanje na svojem področju.

Po drugi strani ste za sanacijo angažirali štiri nove svetovalce. Kolikšen strošek so?

Kadar firma potrebuje sanacijo, je treba začeti delati na vseh področjih hkrati. Z lastnico ŠC Pohorje Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) je bilo dogovorjeno, da startam skupaj z ekipo. Novi svetovalci so eksperti na svojih področjih, neobremenjeni s problematiko tega podjetja. Bolj kot številke je pomemben učinek prepletanja znanj ter izkušenj notranje in zunanje ekipe. Ko združiš pogled od zunaj in neko novo znanje z izkušnjami zaposlenih, je to lahko zmagovita kombinacija.

Kakšna je ta čas zasedenost hotelov in apartmajev ŠC Pohorje?

V povprečju so vse nastanitvene zmogljivosti julija zasedene 58-odstotno. Tudi za avgust računamo na podobno zapolnjenost.

Ali to zadostuje za nemoteno poslovanje? Koliko prihodkov bi moral ŠC Pohorje ustvariti na mesec?

Vsekakor je ambicija, da čim bolj povišamo zasedenost kapacitet. Za normalno poslovanje čez poletje bi morali imeti od 400.000 do 450.000 evrov prihodkov na mesec, s čimer bi lahko pokrili vse tekoče stroške. Zdaj je prihodkov nekaj manj, a računamo, da bomo do konca mesca še popolnili zmogljivosti in se približali omenjeni številki.

Kaj boste naredili, da v hotele, apartmaje, koče poleti privabite več gostov?

Ciljamo zlasti na dnevne goste iz Maribora. Pripravljamo nove ponudbe, ki jih bomo določenim ciljnim skupinam, denimo mladim družinam ali upokojencem, ponudili že na začetku avgusta.

Ste že začrtali kakšno strategijo razvoja ŠC Pohorje in kakšna bo?

Zagotovo ne želimo več biti samo zimski ponudnik. Hotele je treba polniti vse leto. Predvsem je pomembno, da povečamo zasedenost v spomladanskem in jesenskem času, ki sta bila doslej mrtva sezona. Razmišljamo tudi o povezovanju z ostalimi turističnimi ponudniki v Mariboru.

Ali so že stekli dogovori s kom?

Bili so že preliminarni pogovori, vendar ni še nič dorečenega.

V roku enega meseca naj bi infrastrukturo ŠC Pohorje najelo hčerinsko podjetje občinskega Nigrada. Pričakujete, da boste po tem ostali na čelu podjetja?

Pozitivno je, da se je občina lotila reševanja ŠC Pohorje. S pomočjo Nigradovega hčerinskega podjetja Nipa bomo poskušali stabilizirati poslovanje. Zaradi najema se vodstvo ŠC Pohorje ne bo spreminjalo. Morebitna menjava direktorja je odvisna od novega lastnika, a je zdaj o tem še preuranjeno govoriti. Verjamem, da bomo prepričali z rezultati. DUTB naj bi v kratkem objavila razpis za prodajo.

Ali že razmišljate naprej, bo glede na problematiko ŠC Pohorje možno izvesti normalno zimsko sezono?

Zimsko sezono je nujno izpeljati. Pričakujem, da se bomo z vsemi aktivnostmi, ki jih zdaj vodimo, ne samo mi, ampak zelo aktivno tudi naša lastnica DUTB in mariborska občina, lahko ustrezno pripravili na zimsko sezono.