Barbara z bagrom do globljega morja

Direkcija za vode je dovolila odstranitev nesnage in prestavitev proda na območju kopališča v Fiesi.

Objavljeno
18. april 2017 21.48
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj

Fiesa – Člani Civilne iniciative Piran so opozorili, da predstavniki Hotela Barbara v Fiesi po njihovem mnenju na neprimeren način poglabljajo morsko dno ob plaži hotela. »To nikakor ne drži. Čistimo območje, ki je bilo doslej povsem zanemarjeno, saj bomo na tem mestu uredili dostop v morje za uporabo športnih rekvizitov tudi za druge počitniške domove v Fiesi,« je pojasnil vodja hotela Aleksander Pinter.

Domačine je zmotilo, ko so se morskega dna na območju kopališča v Fiesi lotili z manjšim bagrom. Med oseko so poglobili morje in prod prestavili za približno deset metrov. Na ta način so ob manjšem delu obale prišli do približno pol metra globljega dna.

»Ta del morja je bil dolga leta povsem zanemarjen. Tu je bilo nekaj nelegalnih privezov za manjše čolne, od katerih je bilo nekaj potopljenih. Tu so bile stare gume, posode in druge smeti. Zato smo se tudi v dogovoru z nekaterimi drugimi počitniškimi domovi odločili za čiščenje dna. Uredili bomo dostop za športne rekvizite, kot so kanuji, surfi in podobno. Doslej je bil zaradi nanosa proda in odpadkov dostop na tem mestu skoraj nemogoč, zgodila se je tudi poškodba kopalca. S posegom delamo nekaj dobrega tudi za preostalo turistično ponudbo v Fiesi,« je dejal Aleksander Pinter, ki je zatrdil, da so prod premaknili le malo stran ob obstoječi skalomet pri bližnji plaži in da so za te posege dobili dovoljenja direkcije za vode oziroma ministrstva za okolje in prostor.

Na ministrstvu so nam včeraj povedali, da direkcija za vode ni izdala nobenega dovoljenja ali soglasja za poglabljanje morskega dna. Hotelom Barbara so izdali vodno dovoljenje za odvzem vode za bazensko kopališče in soglasje za odstranitev plovil ter nanosa ob morski obali pred Hotelom Barbara.

»Stranka namerava pred hotelom urediti neurejeno stanje: odstraniti nelegalne priveze in naplavine ob obali. Prod se bo delno vrnil v morje, približno deset metrov od lokacije odvzema. Inšpektorat za okolje in prostor bo primer obravnaval skladno s prioritetami dela,« so odgovorili z ministrstva. Aleksander Pinter pa je povedal, da so predstavniki direkcije nekajkrat obiskali plažo in ugotovili, da je poseg v skladu z izdanimi soglasji.