Bazen ne bo postal napajalnik za živino

Smučarska zveza na upravnem sodišču izgubila proti Arsu, UE Radovljica pa je zavrnila izdajo gradbenega dovoljenja.

Objavljeno
25. januar 2016 19.37
Blaž Račič
Blaž Račič
Rudno polje na Pokljuki – Upravno sodišče je zavrnilo tožbo Smučarske zveze Slovenije (SZS) proti Agenciji za okolje, ker ji ta leta 2014 ni izdala naravovarstvenega soglasja za prevelik akumulacijski bazen na Rudnem polju na Pokljuki. Zveza, ki se na odločitev sodišča ne more pritožiti, tako bazena ne bo mogla prekvalificirati v napajalnik za živino, zaradi česar ostaja črna gradnja.

SZS je v sklopu gradnje biatlonskega centra namesto meter globokega bazena za vodo za zasneževanje s prostornino 1.400 kubičnih metrov, kakršen je bil predviden v gradbenem dovoljenju, zgradila tri metre globok bazen s prostornino okoli 5.500 kubičnih metrov.

Čeprva si SZS že več let prizadeva za legalizacijo bazena, saj za zasnežitev biatlonskega stadiona potrebujejo najmanj toliko vode, kolikor jo lahko v njem shranijo zdaj, pri tem niso bili uspešni. Poleg tega SZS za vratom visi odločba gradbene inšpekcije, ki od leta 2014 zahteva uskladitev velikosti z gradbenim dovoljenjem in je zvezi zaradi tega septembra 2014 izrekla 40.000 evrov kazni. Čeprav so na SZS pridobili gradbeno dovoljenje za zmanjšanje akumulacije, kljub jasnim določbam zakona o TNP vztrajajo pri legalizaciji prevelikega bazena.

Tudi zbiralnik za napajanje živine

Bazen so ne SZS poskušali legalizirati s tem, da bi ga prekvalificirali v zbiralnik za napajanje živine, saj zakon o TNP ne dovoljuje gradnje vodnih zbiralnikov, izjemoma pa dopušča gradnjo napajalnikov za živino. To je potrdilo tudi upravno sodišče, ki je v obrazložitvi zapisalo, da je »zakonodajalec ocenil, da vodni zbiralniki, namenjeni čemurkoli drugemu, kot napajanju živine, torej tudi zalogi vode za zasneževanje in gašenju požarov, pomenijo nedopustno obremenitev narodnega parka«.

Lani vložena zahteva SZS za izdajo gradbenega dovoljenja za prevelik bazen je le dokaz več, da gre za zavlačevanje, saj je v postopku izdaje gradbenega dovoljenja odložena izvršba odločbe gradbene inšpekcije, opozarja vodja nevladne okoljske organizacije Alpe Adria Green Vojko Bernard. Prepričan je, da je aktualna odločitev upravnega sodišča samo nova potrditev, da je bazen črna gradnja.

Brez naravovarstvenega soglasja za prevelik bazen zveza nima najpomembnejšega dokumenta, ki bi ga morala priložiti k zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja. Postopek so vodili na upravni enoti (UE) Radovljica, kjer je načelnica Maja Antonič povedala, da so zavrnili vlogo SZS za izdajo gradbenega dovoljenja za prevelik bazen, vendar so na odločitev že prejeli pritožbo.

Na smučarski zvezi še naprej molčijo

Na SZS o težavah na Pokljuki že več kot eno leto ne dajejo nobenih pooblastil, saj, kot pravi predstavnik za stike z javnostmi Tomi Trbovc, »postopki še tečejo«. Z enakim pojasnilom ne želijo komentirati niti zahteve Evropske komisije za vračilo 539.000 evrov, približno desetine zneska, ki ga je za gradnjo deset milijonov evrov vrednega biatlonskega centra SZS pridobila iz evropskih virov.

V postopku za izbiro izvajalca je namreč evropska komisija ugotovila, da je SZS z razpisom kršila načela transparentnosti in enake obravnave. Zaradi napačnega sklepanja dodatnih aneksov z izvajalcem gradbenih del, podjetjem SGP Tehnik Škofja Loka, ki je gradilo biatlonski center, mora SZS po ugotovitvah urada za nadzor proračuna šolskemu ministrstvu vrniti dobrih 204.000 evrov. Tudi v tem primeru na SZS pravijo, da »postopki še tečejo«.