Baznih postaj Litjani ne bodo dopustili

Evropski projekt: Litijani jutri s predstavniki ministrstva in Slovenskih železnic.

Objavljeno
22. september 2014 20.52
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Litija, Črnomelj – Danes so se sestali predstavniki 10 civilnih iniciativ, ki nasprotujejo načrtovani postavitvi baznih postaj ob železniških progah v bližini naselij, in med drugim sklenili, da ne bodo dovolili posodobitve železniških telekomunikacij s signalom GSM-R povsod tam, kjer bi lahko bilo ogroženo zdravje ljudi.

»Stolpi v naseljih nimajo kaj iskati in pri tem bomo vztrajali do konca,« je za Delo poudaril koordinator vseslovenske civilne iniciative proti gradnji baznih postaj v naseljih Peter Lemut in poudaril, da ne nasprotujejo posodobitvi železniške infrastrukture, saj je spornih vsega 15 baznih postaj od skupno načrtovanih 246 na 1200 kilometrov dolgi železniški progi. Opozoril je na nevzdržnost predpisov, saj država bazne postaje postavlja kot enostavne objekte brez pridobljenih gradbenih dovoljenj, čemur v civilnih iniciativah odločno nasprotujejo.

Na vprašanje Dela, ali se je mogoče povsem izogniti postavitvi baznih postaj v naseljih, je Damir Topolko z ministrstva za infrastrukturo in prostor – sekcija za železnice odgovoril, da ne, saj mora biti železniška proga v celoti pokrita s signalom GSM-R, kar zelo natančno določa projekt. Vrednost projekta znaša 117 milijonov evrov (brez DDV), od tega bo približno sto milijonov evrov prispeval evropski kohezijski sklad.

»Poljubno premikanje baznih postaj ni mogoče. Železniške proge potekajo tudi skozi naselja, zato se tem objektom v naseljih ni mogoče povsem izogniti. Večina baznih postaj bo postavljenih zunaj naselij, vendar vseh tako zaradi pokritosti s signalom, ki je izjemnega pomena za varno vožnjo vlakov, ni bilo mogoče načrtovati,« je povedal Topolko.

Zaradi načrtovane postavitve baznih postaj v Ponovičah, Kresniških Poljanah in v Litiji je vodstvo litijske občine po sestanku s krajani in odgovornimi za izvedbo projekta prejšnji petek posredovalo pisno zahtevo na ministrstvo za infrastrukturo in prostor za začasno zaustavitev gradbenih del.

Pričakujejo, da bo ministrstvo poiskalo družbeno sprejemljive lokacije na območju litijske občine. Postavitev antenskega stolpa so prejšnji teden preprečili tudi krajani Laz, jutri pa se bodo sestali s predstavniki ministrstva in Slovenskih železnic ter občine Dol pri Ljubljani.

Precej hude krvi pa bazna postaja povzroča tudi v Črnomlju na železniški postaji. Ko se je tamkajšnje občinske vodstvo s predstavniki ministrstva pred nedavnim pogovarjalo o rešitvi tega problema, so gradbinci kar med sestankom antenski stolp postavili brez soglasij. »Ker so ga zgradili na tujem zemljišču, jih bomo prijavili gradbeni inšpekciji,« je napovedala tamkajšnja županja Mojca Čemas Stjepanovič.