Begrad-Granit pričakuje, da bo zidal

Naveza Begrad-Granit je bila znova uspešna s pritožbo na državno revizijsko komisijo. Zdaj zato pričakuje, da bodo tokrat za izvajalca gradnje nove medicinske fakultete v Mariboru le izbrali njih.

Objavljeno
15. februar 2011 19.58
 Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Urban Červek, Miha Rubin, Maribor
Maribor – Državna revizijska komisija (DKOM) je znova razveljavila odločitev Univerze v Mariboru (UM) o izbiri konzorcija pod vodstvom podjetja Meteorit za izvajalca gradnje nove medicinske fakultete na Taborskem nabrežju. V navezi Begrad-Granit, ki je bila znova uspešna s pritožbo na DKOM, pričakujejo, da bodo tokrat le izbrali njih; tudi zato, ker zdaj postopka izbire ne bo več vodila komisija pod vodstvom glavnega tajnika UM Boštjana Brumna.

»Od nove komisije pričakujem sklep, da za izvajalca izbere nas,« je danes po prejemu odločitve DKOM povedal Peter Kosi, direktor Granita iz Slovenske Bistrice. Dopušča teoretično možnost, da komisija celoten razpis razveljavi, vendar Kosi meni, da to ni v interesu mariborske medicinske fakultete, ki nujno potrebuje novo stavbo. Kosi je optimističen predvsem zato, ker je rektor UM Ivan Rozman po pritisku vodstva medicinske fakultete pooblastilo za vodenje vseh postopkov pri izvajanju projekta prenesel na dekana te fakultete Ivana Kranjca. Ta je bil zaradi zapletov pri izbiri izvajalca, zaradi katerih se je postopek močno zavlekel, zelo kritičen do glavnega tajnika UM Boštjana Brumna, ki je do pred kratkim vodil postopek.

Trikrat izbran, trikrat zavrnjen

V Meteoritu, ki ga je komisija pod vodstvom Brumna kar trikrat izbrala za izvajalca gradnje, DKOM pa je to izbiro razveljavil, nazadnje s sklepom 14. februarja, so tako odločitev DKOM pričakovali, potem ko je ta zavrnil njihovo zahtevo za izločitev predsednice, vseh članic in dveh svetovalcev DKOM, je danes povedal večinski lastnik in direktor podjetja Kristijan Gajšek. »DKOM trdi, da je naročnik (UM, op. p.) v postopku ravnal nezakonito, in mu očita, da nam je dovolil zamenjavo v konzorciju. Mi nismo sami nič naredili. Zato bi bilo korektno, da naročnik zdaj razveljavi razpis,« meni Gajšek. Meteorit se je namreč o možnosti menjave partnerja posvetoval z razpisno komisijo, kjer so jim zatrdili, da je ta mogoča. Po Gajškovih besedah se na sklep DKOM ne morejo pritožiti, lahko pa se bodo na vse nadaljnje, ki bodo sprejeti v tem postopku.

Odločili bodo na medicinski fakulteti

Ker je rektor UM Ivan Rozman za vodenje investicije pooblastil dekana medicinske fakultete Krajnca, prodekan te fakultete za gospodarske in finančne zadeve Bogdan Čižmarević pa je postal novi predsednik razpisne komisije, je odločitev, kaj bodo storili po sklepu DKOM, zdaj v rokah vodstva medicinske fakultete. Krajnc je danes pojasnil, da so sklep DKOM že predali predsedniku komisije za izbiro izvajalca gradnje in tudi odvetniški pisarni Kac, ki zastopa njihovo fakulteto. Zdaj naj bi razpisna komisija v nekaj dneh odločila o izvajalcu gradnje, pričakuje Krajnc in upa, da po tem ne bo več pritožb.

»V sklepu DKOM je jasno napisano, da Meteorit ni več v igri,« je še dejal dekan Krajnc. Glede na omenjeni sklep in stališče medicinske fakultete pa je mogoče pričakovati, da bodo za izvajalca gradnje izbrali konzorcij Begrada in Granita.