Begrad odhaja, občina išče novega izvajalca

Begrad v stečaju je za nadaljevanje gradnje šole zahteval še 330.000 evrov, za občino je predlog nezakonit.

Objavljeno
17. oktober 2014 20.57
press_OS Ajdovscina
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – Potem ko je gradbišče nove osnovne šole v Ajdovščini leta sredi leta 2011 zapustilo domače Primorje, se je zgodba zdaj ponovila z Begradom, ki je od prejšnjega meseca v stečaju. Stečajni upravitelj novomeškega gradbinca Štefan Veren se je očitno odločil, da z deli ne bodo nadaljevali, na ajdovski občini pa bodo zato vnovčili bančno garancijo in v kratkem objavili razpis za izbor novega izvajalca del.

Včeraj se je iztekel rok, do katerega je moral stečajni upravitelj Begrada Štefan Veren sodišču sporočiti, katere že začete projekte gradbinca bo nadaljeval in katere ne. Očitno med njimi ne bo nove osnovne šole v Ajdovščini, čeprav je bila tukajšnja občina zainteresirana, da gradbinec nadaljuje in tudi dokonča projekt. Toda stečajni upravitelj Begrada je Ajdovcem predlagal, da mu plačajo dodatnih 326.418 evrov za dokončanje del.

Predlog nezakonit in nesprejemljiv

»Takšen predlog je za nas seveda nesprejemljiv, saj je po zakonodaji s področja javnega naročanja tudi nezakonit. Z Begradom smo namreč sklenili pogodbo na ključ. Če bi nadaljevanje gradnje Begradu prineslo izgubo, to ni naš problem,« je za Delo včeraj pojasnil direktor ajdovske občinske uprave Janez Furlan. Pri Verenu smo zato želeli preveriti, od kod in zakaj tolikšno povišanje cene gradnje, vendar na naša vprašanja ni odgovoril.

Po Furlanovih besedah je gradbincu ostalo še približno za četrtino dela oziroma za dober milijon evrov. Na novi šolski stavbi je namreč treba še dokončati fasado, vgraditi nekaj oken in zunanjih ter notranjih vrat, postaviti talne obloge, strope, električne in strojne instalacije, dokončati pleskanje, postaviti opremo in poskrbeti za zunanjo ter prometno ureditev.

Občina je Verenu tudi že predlagala, da dokonča naložbo po ceni, določeni v osnovni pogodbi, na njegov odgovor pa bo počakala do konca oktobra. A kaj malo verjetno je, da bo Begrad v stečaju na takšen predlog pristal, zato so na občini že pripravili rezervni scenarij, po katerem bodo vnovčili bančno garancijo ter pripravili nov razpis za izbor izvajalca.

Novembra razpis za novega izvajalca

Kot nam je še povedal Furlan, imajo v tem trenutku že skoraj pripravljen nov razpis za izbor izvajalca del, ki naj bi ga objavili v začetku novembra. Če bo šlo brez pritožb neizbranih izvajalcev, bi lahko novega gradbinca za dokončanje osnovne šole dobili najkasneje v januarju. »Prvi september prihodnje leto je realen rok, v katerem bi se lahko pouk v novi stavbi začel,« poudarja direktor ajdovske občinske uprave, ki hkrati tudi priznava, da bo ponovljen postopek verjetno nekoliko podražil celotno naložbo.

Naj spomnimo, da je prvo pogodbo za gradnjo nove osnovne šole ajdovska občina s Primorjem podpisala že pred štirimi leti. Rok za dokončanje del več kot pet milijonov vredne naložbe, v sklopu katere naj bi v neposredni bližini kompleksa Srednje šole Veno Pilon in Športnega centra Police zraslo 23 šolskih oddelkov, je bil maj 2012. Toda delavci Primorja so gradbišče zapustili že sredi leta 2011, zatem je svoj denarni prispevek v višini 2,8 milijona evrov zamrznila država, nazadnje pa je v stečaju končalo še Primorje. Občina je zato konec lanskega maja s podjetjem Begrad podpisala novo pogodbo, vredno 4,2 milijona evrov, rok za dokončanje del pa je bil 20 mesecev.

Toda stečaj Begrada je zgodbo obrnil v smer, ki so si jo v Ajdovščini najmanj želeli.