Begunski val ne pojenja

V Slovenijo je danes vstopilo 5294 prebežnikov, skupaj v drugem begunskem valu 206.980.

Objavljeno
14. november 2015 06.30
Posodobljeno
14. november 2015 06.30
Begunci
Š. P., Mo. B., Ma. F., Delo.si; STA
Š. P., Mo. B., Ma. F., Delo.si; STA

Od začetka drugega begunskega vala sredi oktobra je v državo vstopilo več kot 200.000 migrantov.

Avstrija na meji s Slovenijo pri mejnem prehodu Špilje zaenkrat ne bo postavila 25-kilometrske ograje, o kateri je razmišljala vladna koalicija na Dunaju. Za to se je odločila na prošnjo Slovenije, ki je zatrdila, da bo na svojem ozemlju učinkoviteje nadzorovala dostop do Špilj, je povedala avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl-Leitner. Bodo pa okrepili patrulje na meji in neposredno ob prehodu postavili 3,7 kilometra pletene žičnate ograje. Postavitev te naj bi trajala skupaj do dva meseca.

Slovenija je Hrvaški poslala odgovor na četrtkovo protestno noto glede žične ograje na slovensko-hrvaški meji. Kot je pojasnil zunanji minister Karl Erjavec po seji vlade, Slovenija v odgovoru zavrača navedbe Zagreba, da del ograje poteka po hrvaškem ozemlju.

19.30: Na mejni prehod za mednarodni železniški promet Dobova je danes v spremstvu hrvaških policistov pripeljalo pet vlakov z nekaj več kot 5000 prebežnikov. V Dobovi nocoj pričakujejo tudi dva vlaka z več kot 2000 prebežnikov. V nastanitvenem centru Šentilj pa je trenutno 1764 prebežnikov.

18.40: V Slovenijo danes vstopilo 5294 prebežnikov, izstopil pa 7101 prebežnik. Skupaj je v drugem begunskem valu v Slovenijo vstopilo 206.980 prebežnikov.

18.30: Danes okrog 9. ure je bilo v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni nastanjenih 1364 prebežnikov, tekom današnjega dne pa je bilo v nastanitveni center v Gornjo Radgono iz nastanitvenega centra Lendava prepeljanih 316 prebežnikov.

Avstrijski varnostni organi so danes na bivšem mejnem prehodu v Gornji Radgoni v svojo državo sprejeli skupno 1680 prebežnikov.

Danes ob 18. uri je iz Hrvaške na mejni prehod v Petišovce z 10 avtobusi prispelo okrog 500 prebežnikov. Po končanih postopkih evidentiranja v Petišovcih in Dolgi vasi bodo tujci nastanjeni v nastanitveni center v Gornjo Radgono.

V nastanitvenem centeru v Lendavi trenutno ni migrantov.

15.04: Nova poljska vlada ocenjuje, da bo v Evropi po terorističnih napadih v Parizu nujna sprememba politike sprejemanja beguncev. Kot je dejal Konrad Szymanski, ki bo v novi vladi vodil ministrstvo za evropske zadeve, ne vidi nobene možnosti, da bi se Poljska držala evropskega dogovora o premeščanju beguncev.

15.01: Avstrijska vojska od danes na avstrijskem Štajerskem skupaj s policijo izvaja poostren nadzor na območju meje. Trenutno pri zagotavljanju varnosti policiji pomaga 955 vojakov, ki želijo predvsem zaščititi morebitne prehode meje izven mejnih prehodov od Špilja do Vrhovcev.

Kot medtem sporoča avstrijska policija, se prihodi beguncev iz Slovenije v Avstrijo nadaljujejo. Ob 12. uri je bilo v sprejemnem centru v Špilju nekaj manj kot 2000 beguncev.

Za njihov nadaljnji prevoz v druge dele države v celoti skrbi avstrijska vojska.

13.52: Državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic je od današnjem obisku sprejemnega centra za migrante v Dobovi ocenil, da je sodelovanje pri sporočanju prihoda migrantov z vlaki s Hrvaško zdaj utečeno. V prihodnjih dneh pa bi radi dosegli, da bi se z državami, skozi katere potujejo migranti, uskladili več dni vnaprej, je povedal.

Glede postavljanja žičnate ograje na slovensko-hrvaški meji je navedel, da Slovenska vojska, ki je do zdaj na območju vse države postavila približno 16 kilometrov začasnih ovir, danes nadaljuje z njihovim postavljanjem.

Državni sekretar se je odzval tudi na nedavni smrti migrantov v mariborski in murskosoboški bolnišnici. Kot je dejal, so postopki v primeru smrti prebežnikov popolnoma jasni.

Tako kot ob drugih smrtnih primerih je treba smrt prijaviti in na upravni enoti urediti vso dokumentacijo. Če je umrli prebežnik imel svojce, jim morajo nemudoma obvestiti. Če pa ga svojci niso spremljali, jih je treba poiskati in pokojnika v skladu z njihovimi željami pokopati. To je lahko v Sloveniji ali kje drugje, je še povedal Šefic.

11.00: Na mejni prehod Dobova so danes prispeli trije vlaki z begunci, naslednjega s približno 1000 prebežniki pričakujejo okrog 13. ure. Prihod novih beguncev je napovedan tudi na mejnem prehodu Petišovci. Begunce od tam z vlaki in avtobusi vozijo v centre v notranjosti države ter v Šentilj, kjer jih sprejemajo avstrijski varnostni organi.

7.45: Po napovedih hrvaških varnostnih organov bo naslednji vlak z okoli 1000 ljudmi v Dobovo pripeljal okoli 8. ure.

7.30: Nekaj po polnoči je pripeljal vlak z 966, nekaj po 4. uri pa vlak z 814 prebežniki. Na novo prispelim migrantom so na železniški postaji in v sprejemnem centru nudili zdravstveno in humanitarno oskrbo, po opravljenih policijskih postopkih pa bodo z vlaki in avtobusi v spremstvu slovenskih policistov nadaljevali pot v nastanitvene centre v notranjost države.

7.23: Trenutno je po podatkih novomeške policijske uprave v Posavju še okoli 1500 tujcev. Vseh 4116 tujcev, ki so v petek prispeli na Dobovo, je že nadaljevalo pot v notranjost države.

Ob 21. uri je bilo po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje v sprejemnih in nastavitvenih centrih zasedenih 4855 mest od razpoložljivih 9393.

7.19: Pri zagotavljanju potrebnih materialno tehničnih sredstev za namestitev in oskrbo v namestitvenih in sprejemnih centrih je minuli dan sodelovalo 473 pripadnikov civilne zaščite, članov raznih organizacij in društev, prostovoljcev in delavcev Uprave RS za zaščito in reševanje ter 41 pripadnikov vojske.