Danes v Slovenijo več kot 4000 prebežnikov 

V 2. begunskem valu vstopilo skoraj 218.000 ljudi. Premier Cerar poslancem: »Varnostna ograja na meji usmerjevalna ograja.«

Objavljeno
16. november 2015 06.07
Posodobljeno
16. november 2015 06.07
begunci, Dobova
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA

Slovenski varnostni organi nadaljujejo postavljanje tehničnih ovir na južni meji. Doslej so postavili nekaj manj kot 20 kilometrov ograje. V državo je včeraj do 18. ure vstopilo 6169 migrantov.

Razmere spremljamo v živo po urah:

21.50: Nekaj po 18. uri je okoli deset tujcev, ki so v Dobovo prispeli z vlakom iz Hrvaške, samovoljno zapustilo sprejemni center v Dobovi. Policisti so nekaj tujcev že izsledili in jih odpeljali v sprejemni center, so za STA pojasnili na Policijski upravi Novo mesto. Policija nadaljuje iskanje preostalih prebežnikov.

21.20: Srbija je bila obveščena, da bosta Slovenija in Avstrija zaprli svoje meje begunce, je danes poročala srbska televizija RTS. Slovenske oblasti so za STA zanikale informacijo, da bi naša država zapirala meje.

Poročanje srbske televizije so za STA zanikali tako v kabinetu predsednika vlade kot v uradu vlade za komuniciranje (Ukom) ter na notranjem in zunanjem ministrstvu. Kot so sporočili z generalne policijske uprave, Slovenija ne zapira meja.

20.55: Zunanji ministri EU so danes v Bruslju v odzivu na petkove teroristične napade v Parizu pozvali k odločnemu in enotnemu boju proti terorizmu, novih konkretnih ukrepov pa za zdaj niso napovedali.

17.09: Ministrica za obrambo Andreja Katič in skrbnik novega sklada za begunce in migrante pri Razvojni banki Sveta Evrope Stephan Sellen sta podpisala pogodbo med Republiko Slovenijo in Razvojno banko Sveta Evrope (CEB) o donaciji v višini 1,5 milijona evrov iz posebnega sklada za begunce in migrante kot pomoč državam članicam CEB.

Razvojna banka Sveta Evrope je zaradi povečanja migrantskih tokov ustanovila poseben sklad za begunce in migrante (Migrant and Refugee Fund), namenjen za pomoč državam članicam CEB, ki so najbolj obremenjene s trenutno migrantsko krizo. Namenjen je financiranju delovanja, gradnje in obnove centrov za sprejem in nastanitev prebežnikov ter drugim investicijskim in tekočim stroškom pri oskrbi teh. Slovenija je 29. oktobra zaprosila za odobritev pomoči iz tega sklada, odobrenih ji je bilo 1,5 milijona evrov.

13.13: Migrantski val z grških otokov v Egejskem morju proti grški celini še vedno ne pojenja. Na krovu treh trajektov je danes zjutraj v pristanišče Pirej z otokov prispelo najmanj 4800 prebežnikov, je sporočila grška obalna straža. Skoraj vsi si želijo pot nadaljevati proti Zahodni Evropi.

11.50: Cerar je odgovoril na vprašanje Luke Meseca (ZL), čemu služi bodeča žica, ki so jo postavili na meji s Hrvaško. Po mnenju poslanca so namreč ukrepi vlade skrajni, ni pa jasno, čemu služijo, saj se vprašanje beguncev ni izkazalo kot varnostno vprašanje in ni prišlo do porasta kriminalnih dejanj.

Kot je pojasnil Cerar, do kriminalnih dejanj ni prišlo, ker imamo policijo, ki v velikem številu in z velikimi napori nadzira situacijo, možnosti izbruhov nereda pa preprečujejo tudi prostovoljci in drugi. Po njegovih besedah je naloga vseh nas, da smo humanitarni, da begunce usmerjamo nadzorovano, da preprečimo varnostna tveganja ter beguncem omogočimo, da lahko pri nas nekaj časa ostanejo. Znova je poudaril, da je varnostna ograja na meji usmerjevalna ograja. Na očitke poslanca je odgovoril, da Slovenije niso zagradili in da je tudi ne nameravajo, če to ne bo skrajno nujno. Pri tem je opozoril na primer, če bi Avstrija zaprla mejo in bi se v Sloveniji znašlo večje število beguncev.

11.40: Premier Miro Cerar je na seji DZ zatrdil, da Slovenija v državo ne pušča oboroženih ljudi oziroma migrantov. Takšne trditve so nezaslišano podcenjevanje policije in organov, je premier dejal v odgovoru na poslansko vprašanje vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka. Pojasnil je, da stopnja varnostne ogroženosti v Sloveniji ta hip ni povečana. Premier je v odgovoru med drugim poudaril, da Slovenija kot tranzitna država tok migrantov uspešno usmerja. Po njegovih besedah se je izkazala celo kot ena najbolj kompetentnih pri obvladovanju krize.

Poudaril je tudi, da Slovenija v tej zgodbi ni sama, saj od mnogih držav EU dobiva pomoč v policistih in opremi. Prav tako so v rednem stiku z notranjimi ministrstvi držav na balkanski poti, z državami EU pa so v stiku tako na politični ravni kot na ravni obveščanja.

Cerar se zaveda, da »zadeve niso nedolžne« in da so med migranti tudi ljudje, ki lahko pomenijo varnostno tveganje. Je pa premier zagotovil, da vlada begunski tok prek pristojnih služb vseskozi nadzira, tako v Sloveniji kot v drugih državah. Ta hip stopnja ogroženosti v Sloveniji po njegovih besedah ni povečana.

Vlada je bila po oceni premierja vseskozi pripravljena na begunski val. »Krizo smo pričakali pripravljeni, ukrepe pa stopnjujemo glede na razvoj dogodkov,« je povedal in napovedal, da bo Slovenija kot varnostno ozaveščena država izvajanje ukrepov tudi nadaljevala. Tanku pa je očital, da zanemarja humanitarni vidik problematike. »Ni vsak begunec ali migrant terorist,« je še pristavil Cerar.

9.30: Danes okoli šestih zjutraj je na vstopno točko Dobovec in Bistrica ob Sotli pripeljalo osem avtobusov s prebežniki. Njihovo evidentiranje še traja, od tam pa jih bodo odpeljali v Šentilj. Ko sporočajo s Policijske uprave Celje, so v nedeljo v Dobovcu in Bistrici ob Sotli evidentirali 558 prebežnikov. Prepeljali so jih v nastanitveni center v Celju, od koder jih bodo danes dopoldne prav tako odpeljali v Šentilj.

9.06: V mesecu dni, kolikor traja drugi begunski val, je v Slovenijo vstopilo skoraj 218.000, danes do 6. ure nekaj več kot tisoč ljudi, kažejo podatki, objavljeni na spletnih straneh policije. V namestitvenih centrih je bilo zjutraj več kot 5300 ljudi, v sprejemnih pa malo manj kot 900.

9.02: Avstrijski varnostni organi ponoči niso sprejeli nobenega prebežnika. Trenutno je tako v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 3479 oseb, v sprejemnem centru Gruškovje pa tri osebe.

8.11:
V nedeljo zvečer in danes ponoči so sicer iz sprejemnega centra Petišovci in Dolga vas v nastanitveni center v Gornjo Radgono prepeljali in nastanili 635 prebežnikov, ob 23. uri so jih iz Dobove v nastanitveni center v Lendavo pripeljali še 200, v Gornjo Radgono pa 359, so sporočili iz soboške policijske uprave. V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je trenutno nastanjenih 994, v Lendavi pa 200 prebežnikov. V nastanitvenem centru Šentilj trenutno sprejemajo 1007 ljudi, ki so tja prispeli po 6. uri z vlakom iz Dobove, v sprejemnem centru Gruškovje pa sprejemajo okoli 200 prebežnikov, ki so jih tja pripeljali hrvaški varnostni organi s štirimi avtobusi.

 

7.44: Trenutno je po podatkih novomeške policijske uprave na železniški postaji in v sprejemnem centru v Dobovi še okoli 1300 tujcev. Vsem so nudili zdravstveno in humanitarno oskrbo, po opravljenih policijskih postopkih pa bodo v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi nadaljevali pot v nastanitvene centre v notranjosti države. V nedeljo in ponoči so jih z vlaki in avtobusi spremljali v nastanitvene centre v Šentilj, Gornjo Radgono, Lendavo in Postojno.

Tujce, ki so danes prispeli v Petišovce, bodo evidentirali v sprejemnem centru v Petišovcih in Dolgi vasi.

7.40: Na mejni prehod v Petišovce je ob 6. uri z osmimi avtobusi prispelo še okoli 400 prebežnikov.

7.33: Ponoči nekaj pred 4. uro je v Dobovo pripeljal vlak s 1034, nekaj po 7. uri pa še en vlak z 973 prebežniki. V nedeljo je sicer v Dobovo in na mejni prehod Obrežje prispelo nekaj več kot 4300 prebežnikov.

7.29: V nedeljo zvečer je v sprejemni center Gruškovje iz Hrvaške prispelo skupaj deset avtobusov s 551 prebežniki, 548 pa so jih po registraciji že prepeljali v nastanitveni center Šentilj. Ob 20.30 je iz Dobove v Šentilj prispel vlak z 900 migranti, ob 2.40 pa še trije avtobusi s 161 migranti, so sporočili iz Policijske uprave Maribor.