Vojska postavlja žico v Beli krajini

Po napadih v Parizu je nadzor na državnih mejah po besedah sekretarja Šefica poostrila tudi Slovenija.

Objavljeno
17. november 2015 06.12
Posodobljeno
17. november 2015 06.12
Ženska z dojenčkom ob pomoči policistov se vzpenja na nasip ob reki Savi. Kolona beguncev med potjo iz Rigoncev proti Brežicam. Brežice, Slovenija 20.oktobra
B. R, B. P. dopisništvo, Š. P., Pi. K., Ma. F., Delo.si; STA
B. R, B. P. dopisništvo, Š. P., Pi. K., Ma. F., Delo.si; STA

Od 16. oktobra do ponedeljka do 18. ure je v Slovenijo vstopilo 221.044 beguncev. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 18. uri 5655 beguncev, največ v Šentilju in Celju. Slovenijo je po podatkih policije zapustilo 206.514 beguncev.

Razmere spremljamo v živo po urah:

19.35: Od sredine oktobra je v Slovenijo vstopilo 227.563 migrantov, od tega danes do 18. ure 5399. V nastanitvenih in sprejemnih centrih je bilo ob 18. uri nekaj manj kot 6000 migrantov. Slovenijo pa je po podatkih policije od 20. oktobra zapustilo 211.660 migrantov.

19.00: Na mednarodni železniški mejni prehod v Dobovi so danes sprejeli tri vlake z več kot 3000 migranti, še enega z okoli tisoč osebami pričakujejo zvečer, napovedan je tudi peti. Okoli 3000 jih je trenutno v Šentilju, od koder so jih Avstrijci danes v svojo državo sprejeli 1900. Nekaj več kot 1200 jih je v Avstrijo odšlo tudi iz Gornje Radgone.

15.28: Na vprašanje, kaj pomeni poostren nadzor, je državni sekretar Šefic odgovoril, češ da gre za »določene policijske taktike in pristope« predvsem na meji ter še posebej na zeleni meji, kjer so med drugim število tistih, ki tam nadzorujejo razmere, povečali. Šefic je zagotovil, da »vsi pristojni organi delajo maksimalno, pri tem pa so pozorni na vse, kar se dogaja v Sloveniji ter si po potrebi izmenjujejo podatke z drugimi državami«.

15.23: Stanislav Lotrič z uprave za zaščito in reševanje je povedal, da nadaljujejo izvajanje oskrbe, sprejema in namestitve beguncev v begunskih centrih. Po njegovih besedah jih zdaj v Sloveniji ostaja več.

15.14: Državni sekretar Boštjan Šefic je na današnji tiskovni konferenci povedal, da so po petkovih dogodkih v Parizu tudi v Sloveniji poostrili nadzor na državni meji, uvedli varovanje določenih objektov, hkrati po njegovih besedah potekajo tudi »intenzivnejše aktivnosti v notranjosti«. Kot je poudaril, vse to poteka v skrbi za varnost in stabilnost Republike Slovenije. Ta je sicer »še vedno stabilna in varna«, prebivalci so po njegovih besedah lahko mirni. Hkrati je Slovenija »poostrila nadzor tudi nad begunci«. Medtem nobeni njihovi prošnji za mednarodno zaščito − med 43 rešenimi − niso ugodili, je še povedal sekretar.

11.32: Med prebežniki, ki so jih na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje sprejeli v nedeljo pozno popoldne, je bila tudi domnevna državljanka Sirije, ki je tožila zaradi hudih bolečin v trebušni votlini in prsnem košu. Po prvi zdravniški pomoči so jo v spremstvu sina in nečaka odpeljali v ptujsko bolnišnico, od koder so danes sporočili, da je umrla. Smrt je nastopila po naravni poti. Državni sekretar ministrstva za notranje zadeve Boštjan Šefic je pojasnil, da je v takšnih primerih, tako kot ob drugih smrtnih primerih, treba smrt prijaviti in na upravni enoti urediti vso dokumentacijo. Če je umrli prebežnik imel svojce, jih morajo nemudoma obvestiti. Če pa ga svojci niso spremljali, jih je treba poiskati in pokojnika v skladu z njihovimi željami pokopati. To je lahko v Sloveniji ali kje drugje, je še povedal Šefic.

11.20: V dveh mesecih begunskega vala je na Hrvaško prispelo več kot 405.500 beguncev in migrantov. V ponedeljek so v začasnem tranzitnem centru v Slavonskem Brodu sprejeli približno 6000 ljudi, danes do 9. ure pa nekaj manj kot 2100 oseb, je sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Zaradi napadov v Parizu so poostrili nadzor nad njimi.

10.03: Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je za danes sklicala delovno srečanje predstavnikov notranjih ministrstev držav na balkanski migracijski poti. Srečanje bo potekalo na Brdu pri Kranju, udeležbo pa so za zdaj potrdili predstavniki Srbije, Makedonije in Grčije.

9.55: Nastanitveni center za prebežnike na celjskem sejmišču ostaja prehodna točka, s katero zmanjšujejo zastoje na meji s Hrvaško zaradi zamudnega popisovanja in blažijo priliv v zbirne center ob meji z Avstrijo. Včeraj dopoldne so iz Celja 558 prebežnikov prepeljali v Šentilj, sinoči pa so v Celje 398 migrantov pripeljali z Vrhnike. V Celju so prenočili, danes zjutraj pa so jih odpeljali v Lendavo. Policisti celjske policijske uprave so sinoči na vstopni točki v Dobovcu evidentirali 214 prebežnikov, na vstopni točki Bistrica ob Sotli pa 273. Po evidentiranju so obe skupini z avtobusi prepeljali na Šentilj. Danes zjutraj so v Dobovcu evidentirali 313 migrantov in jih odpeljali v Gornjo Radgono. Tiskovna predstavnica PU Celje Milena Trbulin je sporočila, da v Dobovcu in Bistrici ob Sotli pričakujejo prihod nove skupine v najmanj desetih avtobusih. Popisali jih bodo na meji.

9.26 Zaradi postavljanja bodeče žici ob potoku Kamenica pri mejnem prehodu Božakova, se je ostro odzval direktor Razvojno informacijskega centra (RIC) Bela Krajina Peter Črnič. Prepričan je, da se bo s postavitvijo ovir nadaljevalo tudi ob Kolpi, ki sodi v zaščiteno območje, kar bo imelo katastrofalne posledice za razvoj turizma v tem delu države.

To je tudi razlog, da je danes pisal gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku. »Bodeča žica v varovanem območju narave je ne samo nesprejemljiva z naravovarstvenega vidika, temveč tudi z vidika plašno razvijajočega se turizma. Bodeča žica ob reki Kolpi je nož v srce vseh naporov, ki jih lokalno prebivalstvo vlaga v izboljšanje razmer do te mere, da bo možno preživetje ob južni meji,« je zapisal v pismu, v katerem opozarja tudi na demografsko ogroženost Bele krajine, njene slabe prometne povezave, slabo infrastrukturo in zapostavljenost od države.

Črnič je za spletno Delo povedal, da je Bela krajina najmanj razvita regija v državi in v teh odročnih krajih ob Kolpi predstavlja turizem edino gospodarsko panogo, od katere ljudje še lahko živijo. Prav ta ovira lahko turizem povsem uniči in odžene iz tega območja še tiste mlade, ki vztrajajo v tem najbolj jugovzhodnem delu države. »Tudi, če pustimo ob strani humanitarne in varnostne vidike, menim, da je Kolpa največja naravna prepreka med obema državama, ki za povrh sodi še v zavarovano območje narave (Krajinski park Kolpa op. p.), zato tu res ni treba postavljati bodeče žice in se čudimo državi, da namerava tako oviro postaviti prav tu« je povedal Črnič, ki hkrati poziva odvorne vladne predstavnika naj o postavitvi žice dobro premislijo.

8.57: Po naših informacijah je vojska danes začela postavljati žično ograjo na meji s Hrvaško tudi v Beli krajini. Postavljati so jo začeli na območju mejnega prehoda Božakovo gorvodno ob potoku Kamenica v občini Metliki.

Mejni prehod ob tem potoku je za motorna vozila že dalj časa zaprt, saj so poškodbe mostu tako hude, da bosta morali obe državi zgraditi nov most, a se jima doslej še ni uspelo dogovoriti.

Prejšnji teden je v Metliki potekal sestanek s predstavniki ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za obrambo, na katerem so vodstvi metliške in črnomaljske občine seznanili o morebitni postavitvi žičnih ograj na meji s Hvaško v Beli krajini. Takrat generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But in državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špengo nista določila časovnega okvira, kdaj naj bi ograjo postavili. Rečeno je bilo le, da se bo to zgodilo v primeru preusmeritve begunskih tokov.

7.22: Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar bo danes na Brdu pri Kranju gostila delovno srečanje predstavnikov notranjih ministrstev držav na zahodno-balkanski migracijski poti.

7.16: Trenutno je na železniški postaji v Dobovi ter v sprejemnih centrih v Dobovi in Brežicah še okoli 2150 tujcev. Vsem so nudili zdravstveno in humanitarno oskrbo. Po opravljenih policijskih postopkih bodo tujci v spremstvu slovenskih policistov z vlaki in avtobusi nadaljevali pot v nastanitvene centre v notranjosti države, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

 

V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo zjutraj nastanjenih 691 prebežnikov, ki so jih tja med drugim pripeljali iz sprejemnih centrov v Petišovcih in Dolgi vasi. Danes ob 3.15 je s Hrvaške na mednarodni mejni prehod v Petišovce prispelo okoli 550 prebežnikov. Vsi tujci so po navedbah Policijske uprave Murska Sobota evidentirani v sprejemnih centrih v Petišovcih in Dolgi vasi in bodo po končanih postopkih nastanjeni v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni.

7.10: Skupno je v ponedeljek in danes ponoči s Hrvaške prispelo v Posavje okoli 5600 tujcev. V ponedeljek zvečer je okoli deset tujcev samovoljno zapustilo sprejemni center v Dobovi, in kot so za STA davi pojasnili na Policijski upravi Novo mesto, jih nekaj še vedno iščejo.

V ponedeljek je v Dobovo in na mejni prehod Obrežje z vlaki in avtobusi v spremstvu hrvaških policistov prispelo nekaj več kot 5600 tujcev. Prevozi tujcev iz Hrvaške so se nadaljevali tudi ponoči, nekaj pred 4. uro je pripeljal vlak s 1107 tujci. Po napovedih hrvaških varnostnih organov po 8. uri v Dobovo prihaja naslednji vlak s 1078 osebami.