Belokriške ceste razkopane že dva meseca, delavcev nikjer

Na Belokriški potrebovali en mesec, da so zasuli luknjo v križišču, lastnik Grafista pa pravi da gredo dela po načrtu.

Objavljeno
16. julij 2014 18.11
bsa/poljanska obvoznica
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Piran, Koper – »Vse, kar je prav. Razumemo, da je treba vodovod obnoviti. Toda delo bi morali opraviti v razumnih rokih,« negodujejo prebivalci Razgleda nad Piranom zaradi že več kot dva meseca razkopane Belokriške ceste, na kateri že mesec dni ni delavcev. Po odgovorih sodeč odgovornih ni.

Sredi križišča na Belokriški cesti, od katerega vodi cesta z Belega Križa za Piran, Fieso in za Razgled, so šele po mesecu dni pred dnevi zasuli gradbeno jamo, podobno razkopana je bila cesta v Šmarjah.

Ante Guberac, glavni lastnik Grafista, ki je izvajalec del, kljub temu zagotavlja, da dela potekajo skladno s terminskim načrtom in da bodo po pogodbi opravljena do konca leta. Za težave na posameznih gradbiščih so po njegovem krivi zapleteni postopki, saj da morajo na vodovodu opraviti dezinfekcijo, čakati do 20 dni na analize vode in na izvedbo vseh priključkov na vodovodnem omrežju.

Odmiki nastajajo zaradi usklajevanja med izvajalci in občino

»Na Belem Križu je še dva dni dela,« nam je zagotovil. Na občini Koper, ki vodi projekt v imenu treh obalnih občin, so že pred časom opozorili, da imajo težave, ko mora država poravnati račune, in da so zato namesto države izvajalcem že plačali milijon evrov.

Na ministrstvu za kmetijstvo in okolje pravijo, da so en zahtevek za poplačilo računa prejeli šele 26. junija, drugega pa 2. julija, oba da sta v postopkih kontrole na ministrstvu, in da bodo izplačilo izvedli, ko bodo končani vsi zahtevani postopki. Datumi zapadlosti so običajno 30 dni.

»Če so zahtevki pravočasni, kakovostni in pravilni, izvajamo poplačila v predvidenih rokih. Odmiki nastajajo zaradi usklajevanja med izvajalci in občino pri prvih zahtevkih in tam, kjer so bili opravljeni dodatni pregledi in spremembe na projektih. Določen zamik lahko nastane tudi zaradi zahtev in možnosti likvidnostnega poslovanja in poravnavanja finančnih obveznosti pri občinah in državi.«

Ante Guberac je zanikal, da bi dela potekala počasneje zaradi neplačanih računov. »Mi izvajamo dela ne glede na to, kako račune poravnava država,« je dejal Guberac.