Bertoncelj poslance svari pred sprejetjem neusklajenih proračunov

Minister za finance opozarja, da bi potrjeni dvig povprečnin občinam pomenil, »da proračunov za 2020 in 2021 ne bomo imeli.« Koalicija pravkar vložila dopolnilo, ki povprečnine vrača na prvotno raven.

Objavljeno
19. november 2019 13.30
Posodobljeno
19. november 2019 15.33
Finančni minister Andrej Bertoncelj vseskozi opozarja, da proračuna, ki ne bo upošteval fiskalnega pravila, ne bo podpisal. FOTO: Leon Vidic/Delo
Miha Jenko, STA
Miha Jenko, STA
Ljubljana – Če bo državni zbor potrdil predlog odbora DZ za finance glede višjih povprečnin občinam, bo nastalo neskladje med proračunom in zakonom o izvrševanju proračuna, kar bo pomenilo, da proračuna nimamo, je v izjavi v DZ opozoril minister za finance Andrej Bertoncelj. V tem primeru zelo verjetno tudi nimamo več finančnega ministra, je dodal.

Slovenija ima sicer po besedah finančnega ministra enega najboljših proračunov med državami z evrom. Kot je dejal poslancem ob začetku obravnave predlogov proračunov za prihodnji dve leti, to velja tako glede presežkov kot zniževanja javnega dolga.

Minister je pri tem poslance, ki imajo na mizi dopolnjena proračuna za 2020 in 2021, o katerih bodo glasovali v četrtek, opozoril na posledice petkovega dogajanja na odboru za finance, ki je podprl nekaj spornih dopolnil. »Dve na odboru sprejeti dopolnili sta gorenjski železniški progi namenili dodatnih 90 milijonov evrov v letu 2020, ob tem pa je eno dopolnilo vzelo 60 milijonov evrov tam, kjer jih ni. Hkrati absorpcijska sposobnost gorenjske železniške proge ter pripravljenost terena in investicijske dokumentacije nista takšni, da bi v prihodnjem letu lahko zanjo porabili toliko denarja,« je poudaril.

Ob spornem sprejetem dopolnilu na odboru, ki zvišuje povprečnino za občine na 658,80 oziroma 668,10 evra, pa je opozoril, da sta predlagana proračuna pripravljena ob predpostavki, da občinam pripada povprečnina, kot jo  določa vladni predlog zakona o izvrševanju proračunov, torej 589,11 evra v letu 2020 in 588,30 evra v letu 2021.

Če bi torej poslanci najprej potrdili predloga proračunov v predlagani ali celo rahlo spremenjeni obliki, nato pa bi v zakonu o izvrševanju proračuna izglasovali povprečnino, ki bo drugačna, »bi bili proračunski dokumenti neusklajeni, kar pomeni, da proračunov za leti 2020 in 2021 ne bomo imeli, pri čemer mi ni treba posebej omenjati, kakšen signal bi bil to tako za ljudi doma kot za Slovenijo v mednarodnem okolju,« je opozoril minister.


Koalicija vložila dopolnilo za vračanje povprečnin na prvotna zneska


Vseh pet koalicijskih strank je sicer nato v državnem zboru popoldne le vložilo skupno dopolnilo tudi k 54. členu zakona o izvrševanju proračunov, ki vrača znesek povprečnin za občine v prihodnjih dveh letih na zneska, ki ju je predlagala vlada. To je 589,11 evra v 2020 in 588,30 evra v letu 2021. Dopolnilo gre v obravnavo po nujnem postopku in bodo poslanci o njem glasovali v četrtek, skupaj s proračunoma.


Proračuna imata podporo koalicije in SNS


V poslanskih skupinah petih koalicijskih strank so v razpravi potrdili, da bodo glasovali za predlagana proračuna, podporo so jima napovedali tudi v opozicijski SNS in poslanca narodnih skupnosti, medtem ko so v opozicijskih SDS, Levici in NSi do proračunov kritični in jima očitajo, da nista dovolj razvojno naravnana.