Biatlonski center : Bazena na Pokljuki še ne bodo zasuli

Večjega akumulacijskega bazena, kot ga dovoljuje gradbeno dovoljenje, SZS ne bo mogla legalizirati in uporabljati.

Objavljeno
04. oktober 2014 10.28
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Rudno polje na Pokljuki – Na Smučarski zvezi Slovenije (SZS) do konca septembra niso zmanjšali akumulacijskega bazena v sklopu biatlonskega centra na Rudnem polju na Pokljuki, zato ji je gradbena inšpekcija izrekla 40.000 evrov kazni. Zveza je zaprosila za odlog plačila kazni in odlog zasutja bazena.

Gradbeni inšpektor mora poleg tega odločiti še o predlogu zveze za obnovo postopka, predlog SZS za odpravo inšpekcijskih odločb po nadzorstveni pravici pa bo kot drugostopenjski organ obravnavalo ministrstvo za okolje in prostor (MOP), so sporočili z inšpektorata.

Večjega akumulacijskega bazena, kot ga dovoljuje gradbeno dovoljenje, SZS ne bo mogla legalizirati in uporabljati tudi kot napajališče za živino (kar omogoča zakon o TNP), saj je Arso zavrnil izdajo naravovarstvenega soglasja zanj.

Inšpektorji (še) ne bodo šli v izvršbo

Predsedniku Alpe Adria Green (AAG) Vojku Bernardu, ki je na nedovoljeno gradnjo opozoril pristojne inšpekcijske službe, se zdi nenavadno, da je med urejenimi in utrjenimi površinami SZS hotela imeti še napajališče za živino. Pravi, da ga veseli zavrnitev izdaje naravovarstvenega dovoljenja.

Izvršbe oziroma zasutja bazena inšpektorji za zdaj ne bodo zahtevali, ker se »nahaja v varovanem območju in pri gradbenih delih se lahko grobo poseže v naravni prostor TNP«.

Na SZS so od upravne enote Radovljica že prejeli dovoljenje za zasipavanje akumulacijskega bazena pod določenimi pogoji. Za zasipanje morajo uporabiti »avtohtoni material« s Pokljuke, vzpostaviti morajo režim ravnanja z dvoživkami, del pa ne smejo izvajati od 1. oktobra do 10. julija prihodnje leto.

MOP: Zveza ni ravnala odgovorno

Na MOP priznavajo, da »slovenska zakonodaja v delih, ki urejajo vprašanje presoj vplivov na okolje, ni bila popolnoma usklajena s pravnim redom EU«, na kar je pred dnevi opozoril direktor SZS Jurij Žurej. Vendar na MOP pravijo, da je SZS razdelila projekt »na manjše na način, da se je presoji izognila« in »da pri tem odstopa od ustaljene prakse odgovornega ravnanja z okoljem v narodnih parkih.«

Ker med pripravo projekta na SZS niso izvedli ustrezne presoje vplivov na okolje, jim zdaj grozi vračilo 6,5 milijona evrov evropskega denarja za deset milijonov evrov vreden projekt. Odvzemu denarja se lahko izognejo z izdelavo presoje vplivov na okolje, ki jo na MOP »post festum« še pripravljajo, ukrepe pa bodo predstavili v sredini novembra.

Na vprašnje Dela, kaj plačilo 40.000 evrov kazni pomeni za SZS, ki ima precejšnje finančne težave, odgovora s SZS nismo dobili. »Postopki zdaj potekajo, (inšpekcijska, op. Bl. R.) odločba kot takšna je v praksi neizvršljiva,« je dejal Tomi Trbovc, predstavnik SZS za odnose z javnostjo. Vse druge informacije bodo komentirali skladno s potekom uradnih postopkov, pravijo na SZS in napovedujejo, da bodo na Pokljuki organizirali tudi novinarsko konferenco.