Bilanca žurerskega vikenda Ritem mladosti

Točnih podatkov o številu opitih najstnikov ni, a obiskovalci opažajo rahel preobrat na bolje.

Objavljeno
08. september 2014 21.16
Ljubljana 15.07.2011 - Popivanje mladine na obrezju Ljubljanice.foto:Blaž Samec/DELO
Sandra Hanžič, notranja politika
Sandra Hanžič, notranja politika

Ljubljana -  Na pediatrični kliniki so čez vikend sprejeli štiri opite mladostnike, na Internistični prvi pomoči UKC Ljubljana pa dve osebi. A na UKC opozarjajo, da to število mladih ni nujno povezano s sobotnim Ritmom mladosti, čeprav je res, da ob takih prireditvah sprejmejo več pacientov.

V enem letu sicer na internistični urgenci sprejmejo 27 pacientov, ki so resneje ogroženi zaradi alkoholiziranosti. Opazujejo jih v 24-urni bolnišnici, naslednji dan pa jih, če ni dodatnih zapletov, odpustijo v domačo oskrbo. Tja praviloma sprejmejo tiste paciente, ki poleg alkohola zaužijejo tudi zdravila ali druge substance in je zato potrebno zdravniško opazovanje.

V letu 2014 so (do 31. avgusta) na Pediatrični kliniki sprejeli skupno 45 alkoholiziranih mladoletnikov.

Obiskovalka dogodka, 24-letna Katja je povedala: »Na letošnjem Ritmu mladosti se je poznalo, da so dvignili standard. Manj je bilo pijane mladine, predvsem se mi je pa zdelo, da se je nekoliko dvignila tudi starost udeležencev. Drugačna postavitev odra in ograj je pripomogla k manj pijanemu in bolj prijetnemu dogodku.«

Tudi 30-letni obiskovalec Rok vidi razliko med letošnjim in prejšnjimi dogodki: »Na prireditvi sem videl mnogo staršev, ki jih doslej nisem, mladina pa je bila mnogo bolj kultivirana in umirjena«.

Organizatorji Ritma mladosti so namreč letos pozvali starše, naj mladoletne otroke pospremijo na dogodek. Trgovce v okolici prireditvenega prostora pa so pozvali k doslednemu upoštevanju prepovedi prodaje alkohola mladoletnim osebam. Dodajajo, da »Ritem mladosti ponuja veliko priložnosti za dobro zabavo, ki jo alkohol prej pokvari, kot izboljša« in kot kaže so se tega letos počasi začeli zavedati tudi mladostniki.