Bioplinarno v Pirničah bodo porušili do tal

Stečajnemu upravitelju Silvu Zorcu ni uspelo z zahtevo po zadržanju rušenja

Objavljeno
03. oktober 2014 22.21
Rušenje bioplinarna
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Medvode – Rušenje bioplinarne v Zgornjih Pirničah, ene največjih črnih gradenj v Sloveniji, se kljub drugačnemu pričakovanju stečajnega upravitelja podjetja Bioštrom Silva Zorca nadaljuje. In porušili jo bodo v celoti, nam je pojasnil Zorec.

V sredo so bioplinarni izključili električni tok, včeraj so izvajalci pod nadzorom gradbenega inšpektorja podirali silos in kupolo. Od stečajnega upravitelja Zorca smo izvedeli, da je poskušal zadržati sklep o rušenju na podlagi spremenjene zakonodaje. »Prav danes sem od gradbenega inšpektorja izvedel, da se bo porušilo vse. Prizadeval sem si, da bi ostali vsaj tisti objekti, zgrajeni skladno z izdanim gradbenim dovoljenjem,« je dejal Silvo Zorc.

Rušitev so v Pirničah začeli pred 14 dnevi in že takrat smo napovedali, da bodo stroške poravnali davkoplačevalci, kajti podjetje Bioštrom Mihe Petača je na zahtevo največje upnice NLB v stečajnem postopku od 6. novembra lani, posojili v skupni vrednosti pet milijonov evrov pa sta na slabi banki. Osemnajst upnikov je prijavilo terjatve v višini 5,9 milijona evrov, v stečajni v stečajni masi je manj kot 400.000 evrov, kolikor naj bi bili vredni zemljišči, na katerih stoji bioplinarna.

Kogeneracijska naprava je bila prodana

Od stečajnega upravitelja Zorca smo včeraj še izvedeli, da ne bo izpodbijal nobenega dolžnikovega posla, sklenjenega leto pred začetkom stečajnega postopka. Kot sporno smo v Delu že omenili prodajo kogeneracijske enote, najvitalnejšega dela bioplinarne, ki ga je Bioštrom pred enim letom za 450.000 evrov prodal podjetju Delibero iz Maribora. Kje je končala kupnina, ni znano.

Po nekaterih informacijah naj bi bila Deliberu lansko jesen terjatve prodala mariborska družba Solvus, ki je pred tem Bioštromu zarubila več nepremičnin. In Solvus naj bi bil do terjatev prišel tako, da so mu jih prodale štiri družbe, med njimi Keter Svetovanje, Keter Invest in Keter Organica. Keter Organica pa je Petaču postavila več kot šest milijonov vredno bioplinarno, pozneje pa mu je tudi strokovno svetovala.

Sosedje pa so ob skrivnostnem transportu kogeneracijske enote opazili delavce, oblečene v kombinezone Keter Organice.

Iz Ketra Group so za Delo že pred enim letom zanikali, da bi Miho Petača spodbujali, da zgradi bioplinarno z močjo enega megavata namesto dovoljenih 30 kilovatov, in zatrdili, da je podjetje Keter Organica pri vseh postopkih v zvezi z gradnjo bioplinske naprave natančno upoštevalo zakonske predpise in želje investitorja.