Birokratski zapleti hromijo javna dela

Več območnim centrom za socialno delo so spremembe pogojev za izvajanje javnih del povzročile veliko težav, zato so morali nekatere brezposelne osebe v prvih dneh januarja celo predčasno izključiti iz programov.

Objavljeno
11. januar 2007 21.32
Po novem mora biti oseba, ki se bo vključila v programe javnih del, brezposelna najmanj dvanajst in ne več šest mesecev
Ljubljana – Več območnim centrom za socialno delo so spremembe pogojev za izvajanje javnih del povzročile veliko težav, zato so morali nekatere brezposelne osebe v prvih dneh januarja celo predčasno izključiti iz programov. »V javna dela smo želeli vključiti dve dekleti, ki sta diplomirali že junija, pozneje pa smo ju želeli zaposliti. To po novem ni več mogoče, ker mora biti oseba, ki se bo vključila v programe, brezposelna najmanj dvanajst in ne več šest mesecev. Ker dekleti nista hoteli čakati še leto in pol, sta zapustili Prekmurje,« je za Delo povedala Breda Gerenčer, direktorica centra za socialno delo v Murski Soboti.

Iz več virov smo danes izvedeli, da so udeležence iz programov javnih del v minulih dneh že ali jih še bodo prisiljeni izključevati v štirih območnih centrih za socialno delo: poleg Murske Sobote še v Mariboru, Ormožu in na Ptuju. Razlog so spremenjeni pogoji na razpisu za izvedbo javnih del, ki ga je letos jeseni objavil državni zavod za zaposlovanje. Posledica sprememb pa so številni praktični zapleti z brezposelnimi osebami, ki so se v programe vključili v drugi polovici lanskega leta. Te osebe namreč v letu 2007 nenadoma ne ustrezajo več pogojem, pod katerimi so lani vstopili v programe javnih del, zato zanje zavod za zaposlovanje ne nakazuje več denarja centrom za socialno delo.

Kako je to vidno v praksi?

» Septembra lani smo v program za integrirano pomoč družini vključili šest brezposelnih oseb, država pa jim je financirala tudi izobraževanje. Namesto da bi bile te osebe v program vključene dve leti, štiri izmed njih po novem ne ustrezajo več spremenjenim pogojem. Na zavodu so se namreč z letošnjim letom odločili, da se lahko v javna dela vključijo le osebe, ki so brezposelne najmanj leto dni, prej pa so se lahko že po šestih mesecih,« je razložila Breda Gerenčer. Po dostopnih informacijah so štirje območni zavodi lani v omenjeni program za socialnovarstveno pomoč družini na domu vključili 31 brezposelnih oseb, po 1. januarju pa je lahko vanj vključenih le še manj kot polovica.

Več si preberite v petkovi tiskani izdaji Dela!