Bitka na Mali gori je zaveza za prihodnost

Organizacija TIGR, ki letos praznuje 85. obletnico ustanovitve, je bila po 2. svetovni vojni dolgo zamolčana.

Objavljeno
12. maj 2012 15.18
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje
Mala gora pri Ribnici - 13. maja 1941 se je na Mali Gori pri Ribnici zgodil prvi oboroženi spopad Slovencev, pripadnikov organizacije TIGR, z okupatorjem. »Bitka na Mali Gori in organizacija TIGR imata posebno mesto v naši zgodovini. Sta zgled pravega domoljubja, odgovornosti do lastnega naroda, jezika, kulture in hrepenenja po svobodi,« je na današnji slovesnosti opozoril ribniški župan Jože Levstek.

Na kraju, kjer so se trije pripadniki udarnega jedra primorske protifašistične organizacije TIGR - kar je krajšava za Trst, Istra, Gorica, Reka - spopadli z kar 34 italijanskimi karabinjerji in vojaki, so šele leta 1996 postavili skromen spomenik. Organizacija TIGR, ki letos praznuje 85. obletnico ustanovitve, je bila po 2. svetovni vojni dolgo zamolčana, saj je bila posebnost tudi zato, ker je združevala ljudi na podlagi domoljubja in ne podobnega ideološkega in političnega prepričanja, je izpostavil slavnostni govornik Gregor Virant, predsednik državnega zbora, ki se je dotaknil tudi današnjih dni, ki sicer niso primerljivi z raznorodovalnimi razmerami na Primorskem pod fašizmom, vendar pa smo postavljeni pred druge težke izzive. Zato bi morali, je opozoril Virant, držati skupaj.

Junaški boj na Mali Gori je izpostavil tudi Savin Jogan, podpredsednik Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske. V spopadu je bil Danilo Zelen, eden od vodij Tigra, ubit, Ferdo Kravanja je bil težko ranjen in je kasneje pobegnil iz bolnišnice, tretji, Anton Majnik, pa je Italijanom pobegnil še na Mali Gori.

Toda prvi spopad z okupatorjem ni bil le prva bitka, je opozoril Savin Jogan: »To je znak in potrditev, da se je slovenski narod z najbolj odločnimi silami v njem že zavedel svoje odgovornosti in da je na edini pravi način tudi že začel udejanjati svojo narodno suverenost in zavzemati svojo zgodovinsko mesto med narodi Evrope in sveta. Društvo TIGR in vse domoljubne slovenske organizacije si zato to zgodovinsko bitko na zgodovinsko bitko zapisujemo v spomin in jo štejemo kot veliko zavezo za današnje in prihodnje izzive.«

Toda dejstvo je, da Društvo za negovanje rodoljubnih tradicij TIGR Primorske, občina Ribnica in Združenje borcev za vrednote NOB Ribnica z vsakoletno slovesnostjo opozarjajo na napol pozabljeno zgodovino, saj je dolga desetletja veljalo, da se je prvi spopad z okupatorjem zgodil dobra dva meseca kasneje, 22. julija 1941, podobno, kot je bilo zamolčano dejstvo, da se odpor proti okupatorju ni začel leta 1941, ampak že leta 1927 z organiziranjem delovanja TIGR-a. Zato bitke na Mali Gori in organizacije TIGR ne smemo pozabiti, je bil odločen Jože Levstek: »Svoboda ni danost, v kateri lahko brezmejno uživamo, temveč je obveznost in odgovornost.«