Bitka za 20 milijonov od loterije

Državni svet bo danes odločal o sprejetju veta na novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije.

Objavljeno
25. oktober 2011 08.55
Posodobljeno
25. oktober 2011 09.22
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Po sprejetju novele zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije tik pred razpustom parlamenta prejšnji teden, ki med drugim zmanjšuje število članov sveta Fiha s 30 na 23, bo danes državni svet na izredni seji odločal o sprejetju veta.

Po sprejeti noveli državni zbor (DZ) imenuje in razrešuje 20 članov sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho), ki odloča o delitvi približno 20 milijonov evrov na leto od Loterije Slovenije. Deset (prej 16) članov predlagajo vse reprezentativne in druge invalidske organizacije ter Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS), DZ pa pri imenovanju upošteva razmerje med včlanjenimi in nevčlanjenimi v NSIOS. Po eno mesto je, tako kot do zdaj, rezervirano za predstavnike RK Slovenije, Slovenske karitas in Gorske reševalne zveze Slovenije, še sedem članov pa predlagajo druge humanitarne organizacije (prej devet). Vlada imenuje tri člane (prej dva).

Novela tudi določa, da člani sveta Fiha ne bodo smeli biti hkrati nadzorniki nad delom fundacije, odgovorni ali zastopniki v organizacijah, ki kandidirajo za sredstva fundacije, oziroma ne bodo smeli biti funkcionarji po predpisih iz integritete in preprečevanja korupcije. To pomeni, da nekateri dosedanji člani sveta Fiha ne bodo več mogli biti izvoljeni, med njimi predsednik NSIOS Boris Šuštaršič (ki ima 12 funkcij).

Odložilni veto

Novela še določa, da presežke lahko namenijo samo za povečanje premoženja fundacije ali za financiranje programov in storitev invalidskih in humanitarnih oziroma športnih organizacij v prihodnjem letu. Osemnajst poslancev, ki so novelo sredi julija predlagali v sprejetje po hitrem postopku, med drugim meni, da bosta tako zagotovljeni transparentnost in namenska poraba denarja.

Predlog odložilnega veta je vložilo devet državnih svetnikov s prvopodpisanim Borisom Šuštaršičem. Med drugim jih moti postopek priprave predloga, v katerem ni sodelovalo 16 reprezentativnih in štiri druge invalidske organizacije, povezane v NSIOS, ki bi bile z uveljavitvijo zakona močno oškodovane. S spremembo sestave sveta Fiha pa bi posegli v dobro delujoč način razporejanja namenskih sredstev.

Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije in štiri invalidske organizacije (YHD, Sonček, Invalid in Sklad Silva) so državne svetnike pozvali, naj ne sprejmejo veta. Po njihovem jih Boris Šuštaršič zavaja, saj spremembe zakona »ne odvzemajo pravice soodločanja pri razdeljevanju sredstev Fiha ali jemljejo denar invalidom, temveč preprečujejo monopol in moč posameznikov z veliko nasprotujočih si funkcij«. V NSIOS pa so napovedali referendum, če bo novela še enkrat potrjena v DZ.

Kmalu novi direktor Fiha

Po smrti direktorja Fiha Janeza Juga je svet Fiha 10. oktobra za v. d. direktorja do konca leta imenoval Tatjano Brumič Smrekar, poslovodno sekretarko Zavoda invalidskih podjetij Slovenije. V petek, 21. oktobra, je izšel razpis za direktorja Fiha.

V Fihu načrtujejo, da bo fundacija prihodnje leto prejela 20,4 milijona evrov od iger na srečo: 12,9 milijona evrov za invalidske organizacije in 6,9 milijona evrov za humanitarne. Rok za oddajo vlog je 7. november, 9. novembra pa bo odpiranje. Svet Fiha bo 19. decembra sprejel sklep o razdelitvi denarja za leto 2012.