Bitka za »rampo«

V Kopru imajo pred današnjim slovesnim odprtjem prenovljene Pristaniške ulice, kot kaže, bitko za »rampo«. O zapornici se zelo vztrajno prepirata občinska oblast in lastniki stavbe.

Objavljeno
29. avgust 2009 23.04
Boris Popovič
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
V Kopru imajo pred današnjim slovesnim odprtjem prenovljene Pristaniške ulice, kot kaže, bitko za »rampo«. To je zapornica, ki prihaja in izginja, o njej pa se zelo vztrajno prepirata občinska oblast pod vodstvom župana Borisa Popoviča na eni in lastniki stavbe na Pristaniški 10 na drugi strani. Lastniki stavbe imajo gradbeno dovoljenje, ki je že pred 30 leti tukaj predvidevalo dostopno pot do stavbe. Po tej poti so stavbo oskrbovali z vsem, selili pohištvo, odvažali smeti, tu je bil dostop do trezorja in garaže v stavbi.

 

Pred letom je začela občinska oblast postopoma ukinjati to pot. Najprej je postavila količke, ki jih je sodišče sprva z začasno odredbo odpravilo, potem pa samo odstopilo od začasne odredbe. Pred nekaj dnevi je bila na sodišču zadnja obravnava, razsodbe (pravnomočne) še dolgo ne bo. Kljub temu so zapornico (ki dokazuje 30-letno služnostno pot do poslovne stavbe sredi Kopra in postaja simbol upora proti samovolji koprskega župana) v četrtek delavci gradbenega podjetja Grafist odstranili, vendar so jo morali v petek znova postaviti. Včeraj pa sta se za njen obstoj skoraj spopadli dve varnostni službi. Varnostniki stavbe na Pristaniški 10 so vztrajali, da ostane, kjer je, dokler ne bo sodnega epiloga. »Mišičnjaki« podjetja Grafist pa so bili očitno močnejši in so zapornico pospravili in jo odložili na bližnjo Kardeljevo ploščad. Zdaj ni povsem jasno, ali bodo lastniki stavbe najeli še močnejše mišičnjake, da bodo do sodnega epiloga vzpostavili 30-letno situacijo, ali bodo ravnali po pravilu: pametnejši odneha.

 

Zapornico so umaknili z zemljišča ob Pristaniški, kjer naj bi kmalu začeli urejati nov koprski park. Zasnova parka še ni določena in gradbena, urejevalna dela še niso oddana. Zato nekateri Koprčani v šali ugibajo, ali niso naročniki prehitevali z odstranitvijo zapornice, saj bo nastajajoča zasnova parkovne ureditve morda prav na tem spornem mestu lahko celo predvidela nekakšno zapornico. Imela bi lahko več simbolnih pomenov. Koprskega župana bi lahko, denimo, spominjala, da je bil tudi sam nekoč po krivem zapornik. Lastnike poslovne stavbe pa, kako jim je prav ta župan po krivem in brez dogovorov »pospravil« 30-letno dostopno pot.

 

Iz tiskane izdaje Nedela