Bitka za spomenik, ki se (morda) ruši

Rakuschev mlin: Državljani zbirajo podpise za ohranitev.

Objavljeno
10. november 2014 20.06
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Celje – Zaradi nevarnosti porušitve Rakuschevega mlina so ob Mariborski cesti do preklica zaprli bližnjo trgovino Lidl. Državljani od mestne politike s peticijo zahtevajo ohranitev zaščitenega spomenika arhitekturne dediščine, za ohranitev stavbe pa se zavzema tudi večina strokovnjakov.


»Zaradi varnosti zaposlenih in obiskovalcev naše trgovine na Mariborski cesti v Celju v neposredni bližini Rakuschevega mlina, ki je bil pred kratkim močno poškodovan v požaru, smo se odločili, da do preklica trgovino zapremo,« pojasnjujejo v Lidlu, kjer se zavedajo zgodovinskega pomena Rakuschevega mlina.

O rušenju odloča ministrstvo

Rakuschev mlin, ki je od leta 2002 zaščiten kot spomenik lokalnega pomena, je zgorel dan po lokalnih volitvah. Od takrat je minilo šest tednov, ministrstvo za kulturo pa še rešuje vlogo Mestne občine Celje za rušitev kulturnega spomenika. Občina je izvedla tudi razpis za rušenje in po neuradnih podatkih izbrala celjski Remont. Ministrstvo je celjsko občino pozvalo k dopolnitvi vloge, in če bo sledilo priporočilom celjske enote zavoda za varstvo kulturne dediščine, rušenja vsaj v celoti ne bo dovolilo.

Vodja celjske enote zavoda Danijela Brišnik je na javni razpravi o pomenu Rakuschevega mlina za Celje pred dnevi povedala, da je za odločitev o rušenju po zakonu neposredno pristojno ministrstvo. Zavod mu je v svojem mnenju k vlogi predlagal, naj se vendarle opravijo temeljitejše statične presoje ter da sta mogoča tudi samo delno rušenje in kasnejša rekonstrukcija. Sonja Ifko z ljubljanske fakultete za arhitekturo pa opozarja, da so bili v tujini primeri ohranitve podobnih oziroma podobno poškodovanih objektov uspešni.

Arhitekti med podpisniki

Celjski arhitekt Nande Korpnik pravi, da bi morali o Rakuschevem mlinu razpravljati strpno, saj občina poskuša le rešiti problem, predvsem pa spregovoriti o prihodnji vsebini kulturnega spomenika. Arhitekt Gorazd Furman Oman, ki se zavzema za rešitev ostankov mlina, je sestavil peticijo, ki jo je do ponedeljka na spletu podpisalo več kot 560 ljudi, med podpisniki pa so tudi ugledni domači arhitekti. Občino pozivajo, naj izpolni predvolilne obljube o rekonstrukciji mlina, ministrstvu pa predlagajo, naj poskrbi za prenovo.

»Rušitev objekta in njegova popolna odstranitev nista sprejemljivi in dopustni /.../. S tem bi nastala nepopravljiva in neprecenljiva škoda. Stavba predstavlja neprecenljivo emocionalno vrednost za Celjane, saj je ena zadnjih stavb z začetka industrializacije Celja, ki je mestu omogočila tako gospodarski kot tudi kulturni razcvet,« pravi Gorazd Furman Oman.

Potrebna popolnejša ocena

Na celjskem zavodu za varstvo kulturne dediščine bi lahko Mestni občini Celje izdali navodila za zaščito in ureditev mlina, če bi jih občina za to zaprosila. Če bo občina vlogo iz vloge za rušenje ustrezno spremenila, bodo to tudi storili. Brišnikova je na javnem pogovoru v Muzeju novejše zgodovine Celje povedala, da je pred odločitvijo treba pridobiti popolnejše statične ocene, saj je bila tista, ki jo je 6. oktobra in že na dan požara dobila občina, narejena le z ogledom zunanjosti. Na vprašanje, zakaj je Rakuschev mlin zagorel, pa doslej ni mogla odgovoriti niti policija, ki zaradi nevarnosti ne more na pogorišče.

Ker je bila stavba z leseno notranjostjo grajena kot obod, morda ni tako nevarna, kakor se poskuša prikazati, zato bi bila morda še vedno mogoča ohranitev zunanjosti v celoti ali le rušenje najbolj prizadetega četrtega nadstropja in njegova rekonstrukcija. Poznavalci pravijo, da je težava občine tudi to, da je v njeni lasti le še stavbno zemljišče, na katerem Rakuschev mlin stoji. Vse drugo, prav do zidov starega mlina, je že prodano.