Bivšo direktorico Gorenjskega muzeja čaka krivdna odpustitev

Muzejsko svetovalko za arheologijo Marijo Ogrin bremeni dolg seznam grehov, brani jo Slovensko arheološko društvo.

Objavljeno
07. december 2015 19.31
Statut iz leta 1910
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Kranj – Mariji Ogrin, kustodinji in nekdanji direktorici, grozi, da jo bodo še ta teden iz krivdnih razlogov odpustili iz Gorenjskega muzeja. V njen bran je včeraj stopilo Slovensko arheološko društvo (SAD) oziroma njegov predsednik prof. dr. Bojan Djurić, ki je kranjskega župana Boštjana Trilarja in mestni svet v dopisu pozval k resnemu razmisleku o neustreznosti sedanjega vodstva muzeja.

Direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert je potrdila, da za Marijo Ogrin, ki je v muzeju zaposlena kot muzejska svetovalka za arheologijo, tečejo postopki za redno odpoved pogodbe iz krivdnega razloga. »Kršila je zakon o delovnih razmerjih in zakon o javnih uslužbencih, napravila je nekaj poslovnih goljufij, malomarno je opravljala svoje delo, ni je bilo na delovnem mestu. V skladu z zakonom je podala pisni zagovor. Po proučitvi zagovora se bomo odločili za nadaljnje korake,« je napovedala direktorica.

Dodatno je direktorica muzeja z 31 zaposlenimi pojasnila, da tudi za javne zavode veljata zakon o delovnih razmerjih in zakon o javnih uslužbencih. »Če kdo krši pogodbene obveznosti, je jasno, kako teče postopek. Ogrinova je namreč že aprila dobila opozorilo pred odpovedjo, vendar je kršitve nadaljevala.«

Seveda smo včeraj poskušali priti tudi v stik z Marijo Ogrin, a se nam ni odzvala. O nameravani odpustitvi arheologinje in dopisu društva, ki župana in mestni svet poziva k razmisleku o vodstvu muzeja, ker »naj bi to skozi daljše obdobje opustilo dolžno ukrepanje z namenom kopičenja in generiranja prekrškov, ki jih zdaj uporablja pri nameri odpovedi zaposlitve«, včeraj predsednik sveta zavoda dr. Matevž Košir ni vedel nič.

Dežman: Postopki zakoniti

Predsednik strokovnega sveta Jože Dežman pa nam je na vprašanje, ali kaj ve o zadevi, odgovoril, da je prepričan, da so postopki, ki potekajo, zakoniti. »Taki so bili tudi postopki razrešitve Marije Ogrin kot direktorice Gorenjskega muzeja. Kljub dokazanim nezakonitostim in nesposobnosti jo je Djurić tudi takrat branil z argumenti moči in politizacije,« je poudaril Dežman.

Na Mestni občini Kranj včeraj dopisa iz SAD še niso prejeli, potrdili pa so nam, da o sklepanju in prenehanju delovnega razmerja ter razporejanju delavcev odloča direktor zavoda, svet zavoda pa odloča o pritožbah delavcev, ki se nanašajo na pravice, obveznosti in odgovornosti delavcev iz delovnega razmerja. Mestni svet lahko odloča le o direktorju zavoda. »V primeru Ogrinove menimo, da gre za notranjo zadevo zavoda, zato bo po potrebi nadzorno funkcijo odgovorno in suvereno opravil svet zavoda. Na poslovanje javnega zavoda Gorenjski muzej in izpolnjevanje nalog, za katere je pristojen po ustanovitvenih aktih, občina nima nikakršnih pritožb ali opozoril, da bi bili predpisi kršeni,« pravijo v kranjski občinski upravi.

Dvakrat odpoklicana

Februarja 2014 je mestni svet pred iztekom mandata odpoklical Marijo Ogrin s položaja direktorice Gorenjskega muzeja. Izkazalo se je namreč, da ni opravila izpita o višji ravni znanja angleščine, očitali pa so ji tudi več nepravilnosti pri delu in povzročitev škode v višini vsaj 100.000 evrov. Za v. d. direktorice je bila imenovana Marjana Žibert, za direktorico pa je bila Žibertova po javnem razpisu izbrana januarja letos. Upravno sodišče je februarja 2015 odpravilo sklep mestnega sveta o odpoklicu Ogrinove in ga vrnilo v ponovni postopek, ker je občina napačno uporabila materialno pravo. Tako je 10. junija mestni svet v novi sestavi še enkrat sprejel sklep, da se Ogrinova razreši z dnem 26. februar 2014.