Bizjak drugi najvišji slovenski funkcionar

Ivan Bizjak bo novi generalni direktor za pravosodje in notranje zadeve v Svetu Evropske unije. S tem bo postal drugi najvišji slovenski funkcionar v bruseljski hierarhiji, takoj za Janezom Potočnikom.

Objavljeno
08. december 2004 19.35
Ivan Bizjak
Bruselj – Ivan Bizjak bo postal drugi najvišji slovenski funkcionar v bruseljski hierarhiji, takoj za komisarjem za znanost in raziskave Janezom Potočnikom. Generalni sekretar sveta Unije Javier Solana, bolj znan kot visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko, je nekdanjega slovenskega ministra za pravosodje postavil na položaj generalnega direktorja za pravosodje in notranje zadeve.

Oseminštiridesetletni Ivan Bizjak se je julija prijavil na razpis za ugledno mesto, ki bo z uveljavljanjem petletnega haaškega programa na področju pravosodja in notranjih zadev še pridobilo na pomenu, in je bil po dveh pogovorih že pred kakšnim mesecem uvrščen v ožjo skupino kandidatov. Službo v Bruslju bo nastopil v začetku januarja 2005. Odločitev Solane morajo potrditi še veleposlaniki članic Unije.

Bizjak je po stroki diplomirani matematik, ponaša pa se z dokaj raznoliko poklicno potjo, saj je bil že v letih 1993-1994 notranji minister, zatem varuh človekovih pravic, od leta 2000 do letošnje pomladi, ko se je slovenska ljudska stranka (SLS) odločila za izstop iz koalicije, pa je opravljal dolžnosti pravosodnega ministra.

Na lestvici evrokracije Bizjaku sledi donedavni državni sekretar na ministrstvu za šolstvo, znanost in šport Zoran Stančič, ki bo kot namestnik direktorja v generalni direkciji za znanost neposredno podrejen Janezu Potočniku. Ni pa še dokončno jasno, ali bo uspešen tudi Franci But, ki se poteguje za mesto direktorja za razvoj podeželja na generalni direkciji za kmetijstvo. Kot so zatrdili v palači Justus Lipsius, bo ožji izbor opravljen do konca decembra. Menda ima nekdanji Bizjakov kolega v vladi, ki so mu v ekipi Janeza Janše ponudili mesto državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo, v ognju še direktorski položaj na generalni direkciji za regionalno politiko.