Björkquist: Drnovšek in Rop nista osumljenca

Štabni dokument Patrie je pomemben za preiskavo v zadevi Patria, je povedal glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkquist, v njem omenjena Drnovšek in Rop pa nista osumljenca.

Objavljeno
23. oktober 2009 14.54
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Štabni dokument Patrie je pomemben za preiskavo v zadevi Patria, je povedal glavni finski preiskovalec Kaj Erik Björkquist. Poudaril pa je, da v njem omenjena nekdanji premier Anton Rop in pokojni predsednik republike Janez Drnovšek nista osumljena. Po nekaterih virih naj bi preiskovalci prejšnji teden zaslišali tudi Jožeta Zagožna.

 

Na zaslišanjih prejšnji teden je bilo po besedah Björkquista na mizi veliko dokumentov, ki so vsi povezani z eno ali več osebami. To je po njegovem tudi razlog, da so jih pokazali osumljenim. V zvezi z zaslišanjem nekdanjega premiera Janeza Janše pa finski preiskovalec ni želel razkriti, koliko dokumentov mu je bilo pokazanih in kateri.

 

Finski preiskovalec ni želel odgovoriti, česa je osumljen Janša. Dejal je le, da je v preiskavi v vlogi osumljenca. "On sam to ve. Če hoče iti ven s to informacijo, to lahko naredi," je pojasnil.

 

Na vprašanje, če pozna Jožeta Zagožna, ki je bil v prejšnjem mandatu direktor Holdinga Slovenskih elektrarn in predsednik nadzornega sveta Gorenja, je odgovoril, da ga je že srečal. Tudi Zagožen naj bi bil namreč prejšnji teden med zaslišanimi, a Björkquist informacije uradno ni želel potrditi. Prav tako omenjene informacije ni potrdil Zagožen. Kot je deja, o tem v času preiskave ne bo dajal nobenih izjav. To mu je pred časom svetoval tudi njegov pravni svetovalec, je pojasnil Zagožen.

 

Je pa poudaril, da se v zadevi Patria peljeta dva procesa. Eden je tisti, ki ga peljejo organi, torej uradni, drugega pa peljejo novinarji. Ob sodbi, ki naj bi bila pravična, se tu po njegovih besedah "ustvarja vzporedna sodba ljudstva". Kot je poudaril Zagožen, bi bilo treba počakati, da organi svoje opravijo, šele nato naj komentatorji in
novinarji to ocenjujejo.