Bled se še ne bo rešil tovornjakov

Resolucija zamuja, odločitev o financiranju obvoznice iz evropskih virov šele prihodnje leto.

Objavljeno
28. december 2013 10.59
kuhar gondole
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Bled – Na Bledu nujno potrebujejo južno obvoznico, kljub temu pa 40-milijonski projekt v evropsko finančno perspektivo do leta 2020 za zdaj ni uvrščen. Na direkciji za ceste upajo, da bo projekt vključen v novo perspektivo, kar bo znano predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta.

Bled še nekaj časa ne bo mogel postati vrhunska turistična destinacija, saj južne obvoznice v kratkem še ne bodo začeli graditi, težki tovornjaki pa bodo še naprej vozili pod okni blejskih hotelov. Kot so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor bodo novo resolucijo o nacionalnem programu razvoja javne prometne infrastrukture na vladi in v državnem zboru predvidoma sprejeli prihodnje leto in bo podlaga za nadaljnji razvoj na tem področju do leta 2030, hkrati pa tudi za črpanje evropskega denarja.

Direkcija: Precejšen del dokumentacije je pripravljen

Že v prvi polovici prihodnjega leta bodo na podlagi dogovora z Evropsko komisijo za črpanje denarja iz finančne perspektive 2014–2020 »pripravili vmesno fazo transportne strategije glede na do zdaj znana dejstva, ki bo omogočala takojšen začetek črpanja in naj bi bila pripravljena v prvem četrtletju 2014«, obljubljajo na ministrstvu.

Za pripravo resolucije mora biti izdelana celovita presoja vplivov na okolje ter preverjena prek ustreznega in zanesljivega prometnega modela, zato postopek zahteva več časa, še pravijo na ministrstvu. Zamuda pri sprejemanju resolucije tako za blejsko južno obvoznico pomeni dodatno zamudo, na ministrstvu pa vzrok, da resolucija še ni sprejeta, vidijo v politični krizi, ki je lani ohromila državo. Direktor direkcije za ceste Gregor Ficko je pojasnil, da je precejšen del dokumentacije pripravljen, za ta namen so do zdaj porabili 1,1 milijona evrov. Pred začetkom gradnje morajo pridobiti vsa zemljišča, vendar zdaj denarja za odkup nimajo, zato je o pričetku gradbenih del preuranjeno govoriti.

Zaradi težav pri sprejemanju občinskega podrobnega prostorskega načrta in usklajevanja prostorskih rešitev ter stalnega zmanjševanja integralnih sredstev namenjenih za pripravo dokumentacije ter pridobivanja zemljišč, kar je pogoj za črpanje evropskih sredstev, izvedba v tej finančni perspektivi ni bila mogoča, so še pojasnili na direkciji za ceste.

Na občini Bled so na decembrski seji sprejeli sklep o začetku priprave občinskega prostorskega načrta za poltretji kilometer dolgo severno obvoznico, za katero je potrjena predinvesticijska zasnova.