Blejsko smučišče Straža bi upravljal zasebnik

O nameri za sklenitev javno-zasebnega partnerstva bo prihodnji teden odločal blejski občinski svet. 

Objavljeno
14. februar 2013 09.16
Straza Bled
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice

Blejsko javno komunalno podjetje Infrastruktura, ki upravlja sedežnico in smučišče ter poletno sankališče Straža, ima relativno visoke stroške režije, ki bremenijo tudi občinski proračun. Občina zato na leto za Stražo nameni od 50.000 do 80.000 evrov, pravi direktor blejske občinske uprave Matjaž Berčon, skupaj pa je Infrastruktura na Straži v zadnjih letih ustvarjala med 270.000 in 370.000 evrov prihodkov na leto, kar je približno desetina proračuna podjetja. Javno komunalno podjetje za Stražo nima dovolj znanja s področja trženja, čeprav ima Straža tržni potencial, je še ugotovil Berčon.

Javno-zasebno partnerstvo do poletja

Župan Janez Fajfar je potrdil, da so na občini dobili pobudo zasebnega podjetja Koren sports. Kako bodo svetniki odločili, župan ni upal napovedati, medtem ko Berčon meni, da bi, če ne bo zapletov, Koren sports na Straži lahko začel poslovati že poleti.

Stražo bi oživela dodatna ponudba

V tržni potencial Straže je prepričan Matija Koren iz podjetja Koren sports, ki se zanima za javno-zasebno partnerstvo in ki že ima v lasti pustolovski park na vrhu Straže. Koren je dejal, da bi vložili približno 300.000 evrov in s tem popestrili ponudbo. To bi bilo smiselno, če bi partnerstvo z občino trajalo 15 let, za tako dolgo sodelovanje pa zakonodaja druge možnosti ne predvideva, pravi Koren. Prepričan je, da bi z novo blagovno znamko in aktivnejšim trženjem razširjene ponudbe (sankališče, kolesarske steze ...) povečali obisk Straže, ki leži praktično sredi Bleda, občina pa bi prihranila vsakoletna vlaganja. Od Infrastrukture bi prevzeli tudi pet delavcev, ki že skrbijo za sedežnico, smučišče in poletno sankališče, pravi Koren.