BMW idrijskim dijakom in inženirjem zaupal prihodnost

»Donacijo razumem kot možnost, da se dijaki na zanimiv način spoznajo z moderno tehnologijo,« je povedal ravnatelj Hvalec.

Objavljeno
18. november 2015 13.30
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Idrija − Nemški BMW je Idriji prepustil dve najnaprednejši električni vozili, ki bosta dijakom in inženirjem Hidrie  pomagali pri razvoju prihodnje generacije električnih vozil. BMW Group Slovenija je Hidrii in Gimnaziji Jurija Vege v projektu Zelena mobilnost prihodnosti bo tudi slovenska!, ki ga je izpeljal Rotary klub Idrija, predal avtomobila BMW serije 1 active E.

»Podpiramo iniciative, s katerimi mlade učimo in spodbujamo, da prevzamejo aktivno vlogo pri soustvarjanju mobilnosti prihodnosti. Slovenija ima izjemen potencial za električno mobilnost in verjamemo, da lahko razvoj pospešimo,« je dejal generalni direktor BMW Group Slovenija Lothar Schupet.

Za Hidrio je cilj povečati zanimanje za tehnične poklice znotraj regije, gimnazija pa bo pod mentorstvom profesorjev fizike, mehanike, elektronike in mehatronike iz dobre stotnije dijakov sestavila razvojne ekipe, ki bodo iskale izboljšave obstoječih električnih vozil. Rešitve bodo poskušali vgraditi v novi prototip nadgrajenega modela BMW active E.

»Približno tretjina dijakov je v programih strojni tehnik in mehatronik operater. Donacijo razumem kot možnost, da se dijaki na zanimiv način spoznajo z moderno tehnologijo in se vključijo v razmišljanja, kako jo še izboljšati,« je povedal ravnatelj Borut Hvalec.