Bo Bajuk ustregel kmetom?

Minister za finance Bajuk se bo sestal s predstavniki Sindikata kmetov Slovenije, s katerimi se bo poskusil dogovoriti o spornem zamiku kmetijskih izplačil.

Objavljeno
08. januar 2007 13.40
Bodo kmetje tožili Vrtiska?
Ljubljana - Minister za finance Andrej Bajuk se bo popoldne sestal s predstavniki Sindikata kmetov Slovenije. Na srečanju bodo ob prisotnosti predstavnikov ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter KGZS govorili o spornem zamiku kmetijskih izplačil. Vlada sicer zaenkrat še ni odgovorila na zahtevo sindikata kmetov po ustanovitvi medvladne pogajalske skupine, ki bi obravnavala problematiko izplačil.

Sestanek s finančnim ministrstvom je kmetijska ministrica Marija Lukačič predstavnikom kmetov sicer obljubljala že nekaj časa. Bržkone pa bo od razpleta današnjih večstranskih pogovorov znano, ali bo sindikat svoje ukrepanje zaostril ali pa bodo uspeli doseči dogovor, ki bo zadovoljil interese vseh vpletenih. Po zaključku sestanka bo najverjetneje znan tudi odgovor na to, ali bodo zamiki kmetijskih izplačil poslej na dnevnem redu seje medvladne pogajalske skupine.

Spomnimo, da je sindikat kmetov na decembrski seji izvršilnega odbora sprejel sklep, s katerim je zahteval ustanovitev vladne pogajalske skupine, od katere pričakuje rešitev problematike, povezane z odločbami o kmetijskih izplačilih, saj naj bi nastali zapleti presegli kmetijski resor. Vlada bi se morala na omenjeno zahtevo sindikata odzvati do 27. decembra, vendar pa jasnega odgovora vlade sindikat doslej še ni prejel.

Kmetje zahtevajo izplačila do 30. junija

Zahteva predstavnikov kmetov v pogajanjih z vlado je jasna, in sicer da morajo biti vsa izplačila izvršena do 30. junija in da morajo pristojne inštitucije izdati ustrezni pravni akt, na podlagi katerega bo imel vsak posameznik možnost pritožbe ali pa izterjave dolgovanih sredstev. Obljube ministrice Lukačičeve, da bodo vsa izplačila izvršena do konca tega leta, sindikatu namreč ne zadoščajo.

Ministrica Lukačičeva je na 16. nujni seji parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pojasnila, da je agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja v obdobju od 1. decembra do 21. decembra lani izdala 100.000 odločb, kar pomeni vse odločbe za izplačevanje ukrepov skupne kmetijske politike, ki se nanašajo tako na zbirne vloge kot tudi na standarde EU v skupni vrednosti 45 milijard tolarjev.

V minulem mesecu je bilo tako izplačanih več kot 90 odstotkov izplačil za EKO O za leto 2006 (plačila za drobnico in za površine) v skupni vrednosti 9,2 milijarde tolarjev, 10 odstotkov izplačil za EKO 0 pa bo po ministričinih obljubah izplačanih najkasneje do konca februarja. Ukrep za območja z omejenimi dejavniki (OMD) bo v celoti izplačan v februarju ali pa v začetku marca.

Odločbe za živalske premije v ocenjeni vrednosti 12 milijard tolarjev (ocenjena vrednost za to, ker vlaganje zahtevkov teče še do 15. februarja) bodo izdane v maju in juniju. Slovenski kmetijsko okoljski program (SKOP), ki v celoti znaša 10,7 milijarde tolarjev, pa bo po novem v celoti izplačan v letu 2007. Zamika dela izplačil za SKOP program, ki je bil sprva predviden za leto 2008, tako ne bo, je kmetom decembra zagotovila Lukačičeva.