Bo del LDS ustanovil novo stranko?

Poslanec LDS Slavko Gaber, ki je Jelka Kacina pozval k odstopu z mesta predsednika stranke, je dejal, da del LDS razmišlja o ustanovitvi nove politične stranke.

Objavljeno
05. januar 2007 22.12
Slavko Gaber
Ljubljana/Ptuj – Poslanec LDS Slavko Gaber namerava zapustiti LDS, če bo Jelko Kacin na januarskem kongresu stranke ostal predsednik, je nocoj poročala TV Slovenija. Če bo kongres Kacinu 27. januarja izglasoval zaupnico, vidi Gaber, kot je dejal za TV Slovenija, najbolj optimistično rešitev v oblikovanju "nove sredinske levo-liberalne opcije, ki bo šla na volitve mimo LDS".

"Potrebujemo jasno definirano socialno-liberalno stranko, v kateri je jasna delitev dela, v kateri so vključeni vsi, ki lahko kaj prispevajo k temu, in ji nihče ne poveljuje," je dejal Gaber. Poudaril je, da ne more govoriti v imenu vseh poslancev, obenem pa potrdil, da razmišljajo o odhodu iz stranke, v primeru da bi Kacin ostal predsednik.

Nekdanji šolski minister je napovedal, da se bo LDS v primeru, če bi kongres izglasoval zaupnico Kacinu, še naprej pogrezala, predsedniku vlade in SDS Janezu Janši pa zagotovila dolgoletno vladavino.

Liberalna akademija je pobudnik sestanka, na katerem naj bi 13. januarja pred kongresom stranke razpravljali o iskanju rešitev za izhod iz krize LDS. 11. januarja, še pred omenjenim sestankom pa se bodo sestali člani izvršnega odbora in sveta LDS, kjer bodo razpravljali o pripravah na kongres, ki bo 27. januarja v Ljubljani. Na srečanju 13. januarja naj bi poiskali formulo za rešitev krize v največji opozicijski stranki, sestanek bi bil po Gabrovih besedah smiseln le, če se bodo dogovorili o novem predsedniku in novi vodilni ekipi liberalnih demokratov.

Kacin: LDS je stranka prihodnosti

Znotraj LDS je veliko več racionalizma, strasti so se utišale, več je dialoga in vse to vodi k povečevanju verodostojnosti LDS, je na današnji novinarski konferenci na Ptuju med drugim poudaril Kacin. Glede govoric o morebitni nezaupnici vodstvu na kongresu, ki bo 27. januarja v Ljubljani, ter ustanovitvi nove stranke pa je Kacin povedal le, da stranko sicer lahko ustanovi vsak, vprašanje pa je, koliko se takšna stranka sploh lahko uveljavi do volitev.

Kacin je dejal, da LDS ne glede na vsa dogajanja, ki jo pretresajo v zadnjem obdobju, velja za najmočnejšo opozicijsko stranko, ki je vladi nujno potrebna in ki ima tudi prihodnost. "Če LDS ne bi bila stranka prihodnosti, se z njo ne bi nihče ukvarjal," je dejal. Različne kritike stranke pa označil kot špekulacije, ki jih ne želi komentirati.

V nadaljevanju se je dotaknil tudi vprašanja predsedovanja Slovenije EU, ki ga je označil kot zgodovinsko poslanstvo države, za katerega pa vlada ni dovolj dobro pripravljena. "Če hoče naša država dobro izkoristiti to priložnost, se mora veliko bolje organizirati in prevetriti ter osvežiti svojo vodstveno strukturo."

Temeljne programske usmeritve kongresa

Temeljne programske usmeritve bližajočega se kongresa LDS je predstavil član delovne ekipe in ptujski župan Štefan Čelan. Izpostavil je nujnost razvoja socialne kohezije in socialno blaginjo državljanov kot prvo kvaliteto, ki jo je treba začeti udejanjati ob hkratnem kontinuiranem ekonomskem razvoju. Po Čelanovih besedah je nujno prenesti odgovornost za razvoj na nižje nivoje, opozoriti na sedanje slabosti nacionalne politike, ki sledi motivom globalnega kapitalizma brez socialne note, ter se zavzeti za čimprejšnjo uvedbo drugostopenjske lokalne samouprave ob hkratnem revidiranju prvostopenjske.