Bo drugi Drnovškov kandidat tokrat uspešnejši?

Predsednik republike Janez Drnovšek pričakuje, da bo koalicija podprla novega kandidata za guvernerja Banke Slovenije Andreja Ranta.

Objavljeno
10. februar 2007 18.54
Zreče - Predsednik republike Janez Drnovšek pričakuje, da bo koalicija podprla novega kandidata za guvernerja Banke Slovenije Andreja Ranta. Po njegovih besedah sicer premier Janez Janša stališča do njegovega predloga še ni zavzel. "Razumljivo je, da želi opraviti čimveč konzultacij. Mislim pa, da bi bilo primerno in državotvorno, da DZ tokrat potrdi kandidata, da lahko potem ta institucija naprej nemoteno deluje," meni Drnovšek.

Drnovšek je o novem kandidatu za guvernerja Banke Slovenije novinarjem odgovarjal ob robu današnjega 5. mednarodnega simpozija Potapljanje in potapljanje za ljudi s posebnimi potrebami v Termah Zreče. Odgovori novinarjem so objavljeni na spletnih straneh predsednika republike.

Drnovšek: Rant je pravi človek za uspešno Banko Slovenije


Kot je poudaril Drnovšek, je njegova naloga, da pripravi predvsem dober predlog za guvernerja. "Najboljši možen v tisti situaciji in seveda so možni različni načini, kako potem ta predlog predstaviti. Ocenil bom, ali je v tej situaciji potreben tudi še kakšen poseben pogovor," je zatrdil.

Drnovšek je sicer prepričan, da je Rant dober kandidat za guvernerja Banke Slovenije. "Zelo dobro pozna dobro kreditno monetarno politiko, centralno banko. To je zelo specifična dejavnost in je drugačna, kot so druge veje ekonomije, financ in nimamo prav veliko strokovnjakov na tem področju. Mislim, da je gospod Rant eden izmed njih," meni predsednik države.

Kot je dodal Drnovšek, je Rant že zdaj viceguverner, bil je v Banki Slovenije, ko se je vzpostavljal slovenski monetarni sistem, najprej tolar in zdaj evro. "Mislim, da je pravi človek za to, da Banka Slovenije tudi naprej uspešno opravlja svojo nalogo," je še poudaril Drnovšek.

Bo drugi Drnovškov kandidat uspešnejši?

Drnovšek je v petek državnemu zboru predlagal, da za guvernerja centralne banke imenuje dosedanjega viceguvernerja Andreja Ranta. Rant, ki je v Banki Slovenije zaposlen od leta 1991, s kandidaturo soglaša. Če bodo poslanci njegovo kandidaturo podprli, bo s 1. aprilom na mestu prvega moža centralne banke zamenjal dosedanjega guvernerja Mitjo Gasparija.

Kot je znano, je Rant že drugi Drnovškov kandidat za guvernerja Banke Slovenije. Drnovšek je konec decembra državnemu zboru predlagal, da potrdi vnovični šestletni mandat dosedanjemu guvernerju Mitji Gaspariju, kar pa so poslanci na glasovanju 2. februarja s 43 glasovi za in 41 proti zavrnili. Gaspariju, ki bi za izvolitev potreboval najmanj 46 glasov, mandat poteče 31. marca. Drnovšek je skušal za guvernerja centralne banke predlagati tudi Jožeta Mencingerja, a je predlog po pogovoru s premierom Janšo umaknil.