Bo guverner BS Egon Zakrajšek?

Potem ko državni zbor v petek ni izvolil Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenije, so se že začela ugibanja, kdo bo novi kandidat za Gasparijevega naslednika.

Objavljeno
05. februar 2007 10.53
Guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari
Ljubljana – Potem ko državni zbor v petek ni izvolil Mitje Gasparija za guvernerja Banke Slovenije, so se že začela ugibanja, kdo bo novi kandidat za Gasparijevega naslednika. Po pisanju današnjih Financ naj bi Egon Zakrajšek, slovenski strokovnjak ameriške centralne banke naj bi pripravljenost za vodenje banke potrdil že pred časom. Neuradno naj bi bil sprejemljiv tako za predlagatelja predsednika države Janeza Drnovška kot za premiera Janeza Janše. Zdajšnjemu guvernerju mandat poteče konec marca.

Predsednik Drnovšek je bil ob neizvolitvi Gasparija razočaran in tedaj med drugim dejal, da bo moral postopke izbire pospešiti, da ne bi prišli v situacijo, ko BS ne bi imela guvernerja, in to ravno na začetku vstopa v skupni evropski monetarni sistem, ko mora naš guverner sodelovati pri odločitvah sveta guvernerjev Evropske centralne banke. "Seveda bom tudi tokrat skušal predlagati kandidata, ki bo strokovno neoporečen, hkrati pa tudi politično neodvisen," je bilo v petek še zapisano v sporočilu predsednika države.