Bo Jože Pučnik dobil svoj trg?

V ljubljanskem SDS resno razmišljajo o preimenovanju enega izmed mestnih trgov po pobudniku za samostojno Slovenijo dr. Jožetu Pučniku.

Objavljeno
23. februar 2007 07.00
Trg Osvobodilne fronte
Ljubljana – Na spletni strani SDS je te dni mogoče zaslediti tudi zanimivo (in precej zavajajoče) anketno vprašanje, v katerem obiskovalce sprašujejo: »Ali se strinjate, da se glavni slovenski trg imenuje po dr. Jožetu Pučniku Da ne gre zgolj za šalo, temveč za precej resno preverjanje javnega mnenja, nam je potrdil mestni svetnik Peter Sušnik.

Po rezultatih ankete do včeraj popoldan se s spremembo imena strinja kar 70 odstotkov obiskovalcev spletne strani. Ko smo Petra Sušnika vprašali, ali formulacija »glavni slovenski trg« nemara pomeni Trg Republike, nam je razložil, da ima Ljubljana sicer več pomembnih trgov, ki bi bili primerni za preimenovanje, kot sta na primer Kongresni trg ali Trg Osvobodilne fronte. Slednji bi bil po Sušnikovih besedah ob prenovi ljubljanske železniške postaje v okviru projekta Postajnega centra Ljubljana še posebej primeren za preimenovanje; o tem bo več govora, ko bo potekala razprava o podobi trga.

Kdaj bo to, ne ve nihče, zagotovo pa v prihodnjih mesecih, ko bo znana dokončna usoda tega projekta, ki bo, kot napovedujejo snovalci, živel 24 ur na dan, sedem dni v tednu; imel bo stanovanja, pisarne, hotel, fitnes, restavracije, lokale, trgovine itn. ter seveda avtobusno oziroma železniško postajajo. Dogajanje pred Postajnim centrom Ljubljana (zdajšnjim Trgom OF) bo gotovo živahno; nemara bo celo postal »glavni slovenski trg«.

Sicer pa se v Ljubljani ena od ulic že imenuje po pobudniku za samostojno Slovenijo dr. Jožetu Pučniku – v neposredni bližini ulic, ki se imenujejo po Zorku Jelinčiču, Tigrovcu v boju za osvoboditev Primorske izpod fašizma in po Igorju Torkarju, znanem iz t. i. Dachauskih procesov.

Iz petkovega tiskanega Dela!