Bo Ljubljana ostala brez enega praznika?

MOL: »Imeti dva praznika mesta ni smotrno«

Objavljeno
02. februar 2012 16.20
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ljubljana – Po sedemnajstih letih z dvema praznikoma v letu bo prestolnica letos predvidoma imela zgolj še enega. Doslej smo namreč, poleg dneva miru 9. maja, praznovali tudi dan prve pisne omembe Ljubljane kot mesta. Ta praznik občina namerava odpraviti.

O predlagani odpravi aprilskega praznika so sicer mestni svetniki razpravljali že na lanski marčevski seji, a se je celotna obravnava točke z naslovom Predlog sprememb in dopolnitev statuta MOL preložila na »eno od prihodnjih sej«. Pravi čas za vnovično razpravo o tem bo torej očitno na predvideni februarski seji. Prav je, da zapišemo obrazložitve, pod katere se je podpisala Jasna Plazl, direktorica pravne službe MOL.

»Viri lahko držijo zgolj začasno«

»Ker je nenavadno in ni smotrno, da ima Ljubljana kar dva praznika, predlagamo, da se kot edini praznik MOL ohrani 9. maj, 14. april pa se črta iz statuta,« beremo v obrazložitvi. »Leta 1995 je mestni svet MOL, na osnovi listine iz leta 1243, v statut zapisal še drugi praznik MOL, 14. april – dan prve pisne omembe Ljubljane kot mesta. Vendar pa se Ljubljana v letu 1243 enkrat omenja kot 'civitas' (torej kot mesto), drugič pa kot 'forum' (trg). Pri čemer je (po Francu Zwittru) dopuščena možnost, da gre v primeru omembe mesta za obzidano mesto (območje današnjega Mestnega trga, med Čevljarskim mostom in Vodnikovim trgom), pri omembi forum pa za Stari trg, ki takrat še ni bil obzidan.«

Na občini torej menijo, da kult prvih omemb ni najbolj ustrezno merilo za določitev praznikov, saj se »čez čas ti lahko izkažejo za naključnega ter začasnega – vedno so namreč najdbe novih omemb v listinah še starejšega izvora«.

Za odpravo tudi nekdanji župan

So se pa o tem med svetniki že kresala mnenja, med drugim ob sami razglasitvi praznika v mestnem svetu leta 1995, ko je zanj glasovala desna opcija, leva pa je bila proti, toda v manjšini. Za odpravo praznika, ki je med Ljubljančani na splošno že tako bolj malo znan, je bil na lanski marčevski seji tudi nekdanji župan, Zoran Janković: »V vseh štirih letih na teh proslavah ni bilo nikoli nikogar iz opozicije, ki je takrat ta predlog spravljala v statut. Nelogično je, da ima Ljubljana, kot edina v državi, dva rojstna dneva.«