Bo Plečnik kmalu na seznamu za blažene?

Na seznam blaženih se utegne kmalu vpisati tudi arhitekt Jože Plečnik. Novico so potrdili na ministrstvu za kulturo, ljubljanski nadškof Uran pa že zbira dokaze.

Objavljeno
09. marec 2007 07.00
Ljubljana – Na seznam blaženih (beatificiranih) se utegne kmalu vpisati tudi arhitekta Jožeta Plečnika. Damijan Prelovšek, direktor direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo, je za Delo namreč uradno potrdil, da se bo postopek beatifikacije najverjetneje začel. Po njegovih besedah namreč ljubljanski nadškof Alojzij Uran že zbira dokaze in se bo verjetno kmalu o tem tudi odločil.

Eden ključnih argumentov za začetek postopka je po besedah Damijana Prelovška »dejstvo, da Plečnik sodi med najpomembnejše cerkvene umetnike dvajsetega stoletja, ki so odločilno vplivali na moderno sakralno arhitekturo in oblikovanje liturgičnih predmetov«. Kot je še dejal, je Plečnik z liturgičnega stališča predvidel veliko novosti, ki so bile uresničene šele z drugim vatikanskim koncilom (1962–1965). Prelovšek je za Delo povedal, da je Plečnikova beatifikacija zadeva, ki je v pristojnosti Cerkve, »za katero se je zavzemal že kardinal Franc Rode, katerega prizadevanja so našla plodna tla predvsem pri slovenskih jezuitih«.

Več preberite v tiskani izdaji Dela