Bo po odstopu Golobiča iz LDS nastala nova stranka?

Gregor Golobič, eden najvplivnejših članov in vodilni strateg LDS, je s svojo izstopno izjavo pretresel stranko, ki se ukvarja s številnimi notranjimi trenji.

Objavljeno
15. december 2006 07.00
Gregor Golobič in Pavle Gantar
Ljubljana – Liberalne demokrate, ki se v predkongresnem času ukvarjajo s številnimi notranjimi trenji, je pretresel nov izstop iz stranke. Tokrat je na sedež stranke izstopno izjavo poslal Gregor Golobič , eden najvplivnejših članov LDS v devetdesetih letih, skoraj desetletje najožji sodelavec Janeza Drnovška, vodilni strateg stranke in uspešni vodja strankinih predvolilnih kampanj. V LDS njegov izstop obžalujejo. Golobič pa včeraj za kakršne odgovore na vprašanja, ki se z njegovim izstopom odpirajo, ni bil dosegljiv.

Tako lahko za zdaj zgolj ugibamo, kaj je bil razlog za njegov odstop, najbrž pa je na mestu vprašanje, zakaj je iz stranke izstopil prav zdaj, ne morda že prej, denimo leta 2004, ko se je umaknil iz javnega političnega življenja in se zaposlil v zagorskem podjetju Ultra.

V kontekstu natančno premišljenega časa umika se pojavljajo ugibanja, ali v ozadju nemara ne stojijo načrti po ustanovitvi nove politične stranke. Podpredsednica LDS Zdenka Cerar je včeraj dejala, da je Golobič prav gotovo sposoben ustanoviti svojo stranko. Po drugi strani je v LDS čedalje večja kritična masa ljudi, ki menijo, da v primeru izglasovane zaupnice Jelku Kacinu na januarskem kongresu obstaja velika verjetnost prerazporejanja političnih moči na levici, pri čemer ni izključena ustanovitev nove stranke. Medtem pa predsednik LDS Jelko Kacin ugotavlja, da bi LDS v tem času potrebovala tudi Golobičeve razmisleke o prihodnosti Slovenije in strankine strategije.

Več preberite v tiskani izdaji Dela