Bo projekt RCERO Nova Gorica padel?

Po občini Idrija so zdaj iz njega izstopili še Ajdovci.

Objavljeno
17. oktober 2013 21.40
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Ajdovščina – Potem ko je iz projeka regijskega centra ravnanja z odpadki (RCERO) Nova Gorica že izstopila občina Idrija, so se za tak korak sinoči le z glasom razlike odločili še ajdovski svetniki. Prihodnost projekta je tako pod velikim vprašajem, njegova usoda pa bo znana v ponedeljek.

»Odločitev svetnikov je legitimna, odločili so se, da izstopajo iz financiranja projekta. Res je tudi, da ostale občine nimajo denarja, da bi iz svojih žepov plačale še za deleža Idrije in Ajdovščine,« pravi vodja projekta RCERO Nova Gorica Mitja Trtnik. Na vprašanje Dela, ali to pomeni, da bo projekt padel, pa je odgovoril: »Odgovor na to vprašanje boste dobili v ponedeljek, na regijskem sestanku županov«.

Čeprav so Ajdovci podpisali pogodbo za vstop v projekt, je tukajšnji župan Marjan Poljšak že na septembrski seji svetnikov predlagal, da bi občina v RCERO Nova Gorica sodelovala kot sofinancerka, soinvestitorka in kot solastnica novozgrajene infrastrukture, toda le v višini 176.000 evrov, kolikor jih je do zdaj že vložila, tu pa bi se njene denarne obveznosti (predvideni delež je 1,4 milijona evrov) končale.

Da je projekt po njegovem mnenju neracionalen in predimenzioniran, je spomnil tudi na včerajšnji seji. »Mi iz projekta ne izstopamo in ga tudi ne blokiramo, stvari pa so se od podpisa pogodbe za vstop v projekt spremenile, zato v njem nismo več pripravljeni sodelovati,« je dejal. Poljšak je še prepričan, da so ločen odlagališča odpadkov cenejša od načrtovanega RCERA Nova Gorica in da je obstoječa deponija pri Dolgi Poljani, kamor odpadke odlagata ajdovska in vipavska občina, »dobro urejena«, čeprav že od konca letošnjega januarja nima okoljevarstvenega dovoljenja.

Okrog 40 milijonov evrov vreden projekt RCERO Nova Gorica je sicer predviden za skupno urejanje ravnanja z odpadki za 13 občin na severnem Primorskem z okrog 120.000 prebivalci. Po dosedanjih ocenah občin bi moral biti center zgrajen v letu 2015, kaj bo s projektom zdaj, pa se bodo župani regije pogovarjali v ponedeljek.