Bo referendum predlagala kar vlada?

Utegne sa zgoditi, da bomo imeli referendum v vsakem primeru: ali ga bo predlagala opozicija ali vlada, je dejal Pahor. Napovedal je, da se bo v ponedeljek o vsebini arbitražnega sporazuma sestal s predsedniki parlamentarnih strank.

Objavljeno
24. september 2009 23.09
Klara Škrinjar
Klara Škrinjar
Ljubljana - Nekateri člani vlade menijo, da bi lahko kar vlada predlagala razpis referenduma, je včeraj povedal premier Borut Pahor. »Pri tem imam zadržek: da bi v mednarodni javnosti dobili napačen vtis, da slovenska vlada dvomi o koristnosti sporazuma, kar je manj verjetno, ali da zavlačuje s časovnim načrtom odločitve, kar je bolj verjetno. A če teh pomislekov ne bo, se utegne zgoditi, da bomo imeli referendum v vsakem primeru: ali ga bo predlagala opozicija ali vlada,« je po včerajšnji seji vlade dejal Pahor. Napovedal je, da se bo v ponedeljek o vsebini arbitražnega sporazuma sestal s predsedniki parlamentarnih strank.

Borut Pahor je včeraj ministrskemu zboru predstavil informacije o arbitražnem sporazumu, prihodnji četrtek pa bo vlada vložila pobudo za sklenitev sporazuma in šla z njim na odbor za zunanjo politiko po podporo za podpis. S tem bi vlada pred nadaljevanjem pogajanj o meji s Hrvaško, ki bodo 2. oktobra skupaj z medvladno konferenco o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo, rada dobila mandat za pogajanja o arbitražnem sporazumu.

 

»Nobenih nesporazumov ni o vsebini,« je včeraj zatrdil Pahor. »Švedsko predsedstvo natančno ve, kaj smo se dogovorili, prav tako ena od diplomatskih velesil, ki je pomagala pri usklajevanju,« je dodal. Dokument, na podlagi katerega bodo nadaljevali pogajanja, je drugi Rehnov predlog. Pahor je poudaril, da se osredotočajo na njegov tretji člen, ki ostaja nespremenjen in bo takšnega švedsko predsedstvo tudi posredovalo obema stranema. V njem je določeno, da bo arbitražno sodišče določilo slovenski stik ali spoj slovenskih teritorialnih voda z odprtim morjem; gre za dikcijo iz sporazuma Drnovšek-Račan. »To je stvar, ki verjetno nekoliko moti ali vznemirja naše sosede in prijatelje na drugi strani. A ves čas smo vedeli, o čem se pogovarjamo, in se septembra tudi dogovorili.« Pahor pričakuje, da bodo pripravili besedilo, ki bo sprejemljivo za obe strani.

 

Pahor je ponovil, da je podlaga za urejanje odnosov njegov dogovor s hrvaško predsednico vlade Jadranko Kosor pred štirinajstimi dnevi. »Prihodnji tedni bodo pokazali, kaj je prineslo najino delo v avgustu in septembru, oktobra se bodo začela pogajanja Hrvaške o odpiranju in zapiranju poglavij za EU, simultano pa še pogajanja o arbitražnem sporazumu, tako da bo vprašanje meje rešeno še pred vstopom Hrvaške v EU, in v to sem vštel tudi morebitni referendum.«
Iz petkove tiskane izdaje Dela