Bo šla zdravnica Cesarec res v zapor

Iz urada predsednika države so nam sporočili, da ne komisija za pomilostitve ne predsednik o pomilostitvi še nista odločala.

Objavljeno
10. september 2013 21.04
Mi. Z., notranja politika
Mi. Z., notranja politika

Ljubljana – Zdravniki družinske medicine – v njihovem imenu sindikat Praktik.um – so pisali predsedniku države Borutu Pahorju pismo, v katerem ga prosijo, naj ne pozabi na pomilostitev zdravnice Nade Cesarec iz Brežic, ki je bila pravnomočno obsojena in bi morala 1. oktobra v zapor.

Nada Cesarec je bila obsojena, ker ni mogla biti na dveh delovnih mestih hkrati; poškodovanec, h kateremu sama ni šla, ampak je tja poslala zdravstvenega tehnika, je pozneje umrl. Zdravniki opozarjajo, da gre za sistemsko težavo, saj je dobršen del našega zdravstvenega sistema organiziran tako, da bi morali biti zdravniki sočasno na dveh deloviščih. Treba je upoštevati tudi, da so slovenski družinski zdravniki v primerjavi z evropskimi nadpovprečno obremenjeni, saj imamo 60 odstotkov manj družinskih zdravnikov, kot je povprečje EU, zato umirajo prej kot drugi prebivalci. Iz navedenih razlogov je zaporna kazen za enega od njih zelo slabo sporočilo vsem drugim zdravnikom, menijo v sindikatu.

Iz urada predsednika države Boruta Pahorja so nam sporočili, da ne komisija za pomilostitve ne predsednik Pahor o pomilostitvi še nista odločala, saj urad še ni prejel poročila ministrstva za pravosodje. Na ministrstvu za pravosodje pa smo izvedeli, da so dokumentacijo v tej zadevi že prejeli in jo bodo kmalu posredovali v Urad predsednika RS.