Bo Slapnika in družino zaradi groženj varovala policija?

Poslanec Tadej Slapnik (Zares) je po odmevnem sporu z Zmagom Jelinčičem (SNS) dosegel, da je v javnost prišla celotna vsebina petkove zaprte seje komisije DZ, ki preiskuje domnevna politična ozadja v zadevi Patria. Ker se še vedno počuti ogroženega, pa je na pristojne organe naslovil tudi zahtevo za fizično varovanje funkcionarjev.

Objavljeno
08. marec 2011 15.37
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - Poslanec Tadej Slapnik je povedal, da se je v petek srečal s predstavniki policije, ki so zadolženi za varovanje funkcionarjev. Ti so ga, tako pravi Slapnik, obvestili, da na podlagi kazenske ovadbe in informativnega pogovora že pripravljajo načrt varovanja zanj in njegovo družino.

"Glede na to, da poznam preteklost poslanca Zmaga Jelinčiča, se te grožnje upravičeno bojim," je pojasnil in dodal, da je pripravljen umakniti kazensko ovadbo, če prvak SNS umakne svoje grožnje. "Izpostavljenost zaradi takšnega primera lahko sproži tudi nepredvidene odzive Jelinčičevih privržencev. Na to so me opozorili tudi policisti. Varnosti mi tako kljub njegovemu morebitnem opravičilu ne more jamičiti  nihče več," je še povedal Slapnik.

A kot kaže, sprave še ne bo tako kmalu. "Sprašujem se, kdo bo Slapnika varoval. Možje v modrem ali možje v belem?," je  nadaljeval Jelinčič. O opravičilu Slapniku noče niti slišati, pač pa želi najprej razčistiti, kdo stoji za anonimnim grozilnim pismom, ki ga je sredi februarja skupaj z Janezom Janšo, Radovanom Žerjavom in Andrejem Magajno, prejel tudi on. Predsednik SNS sumi prav Slapnika, zato je tudi on že v petek podal kazensko ovadbo.

Policisti doslej varovali le Cirila Pucka

Predsednik DZ Pavel Gantar je dejal, da zahteve strankarskega kolega formalno še ni prejel, ko jo bo, pa jo bo odstopil organom notranjih zadev, da presodijo, kakšna je stopnja ogroženosti. "Policija še ne pripravlja načrta varovanja, pač pa v okviru predkazenskega postopka zbrala vse informacije in se bo šele na tej podlagi odločila, ali obstajajo razlogi za varovanje poslanca," pa je o zadevi povedala vodja sektorja za odnose z javnostmi pri Policiji Vesna Drole. Doslej je bilo policijskega varstva deležnih le nekaj tožilcev in sodnikov, od poslancev pa le Ciril Pucko, ki je leta 1996 kljub izvolitvi na listi tedaj opozicijske SKD zagotovil odločilni glas podpre vladi Janeza Drnovška.

Predsednik poslanske skupine Zares Franco Juri v izogib ponovnega sovražnega govora, žalitev ali groženj z nasiljem predlaga poseben poslovnik ali kodeks DZ, ki bi finančno sankcioniral "nastopaške" poslance. "Takšno prakso poznajo tudi v Evropskem parlamentu, sankcije pa so zelo konkretne," je razložil Juri, ki je podobno pobudo pred časom že predlagal, a zanjo ni bilo interesa.

Stopnjo "interno" je iz magnetograma zaprtega dela seje preiskovalne komisije DZ o domnevnem političnem ozadju afere Patria na zahtevo Slapnika sicer umaknil njen podpredsednik Dejan Levanič (SD). Ta je vodenje začasno prevzel od nekdanjega predsednika Branka Grimsa (SDS), ki so ga koalicijski člani komisije uvrstili med priče in je moral prenehati s svojim delom, so pojasnili v državnem zboru.

Transkript  magnetograma

Tadej Slapnik: ... preberite si poslovnik, gospod Grims in boste videli, da od včeraj naprej vi niste več predsednik te komisije in ne vem, kaj sploh iščete tukaj.
Zmago Jelinčič Plemeniti: .../nerazumljivo/...
Slapnik: Hvala enako.
Branko Grims: Spoštovani kolega, če nimate ...
Jelinčič: Kaj hvala enako?
Grims: Ali lahko prosim za malo miru? Poglejte, če nimate ...
Jelinčič: Boš po pički dobil, hvala enako.
Grims: Če nimate pojma o veljavnem zakonu in poslovniku, jaz ne morem ...
Jelinčič: Kar glej.
Slapnik: Kaj ti je? Te zabrišem skozi okno.
Jelinčič: Koga
Slapnik: Ti boš meni grozil? Grims: Prosim, bi nehali ...
Slapnik: Boš ti meni grozil, Jelinčič.
Jelinčič: Pokliči varnostnike, pa ga fuknite ven.
Slapnik: Boš ti mene udaril.
Jelinčič: Pokliči varnostnike, pa naj gre ven.
Slapnik: Potepuh.