Zares: novo ime, stari predsednik

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je danes na redni letni konvenciji dobil zaupnico.

Objavljeno
15. oktober 2011 16.30
Posodobljeno
15. oktober 2011 16.30
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
»Iz stranke so odšli tisti, ki so bili v njej za svoj ego, za hec in za svoj žep,« je na današnji konvenciji Zaresa ocenil Gregor Golobič, ki je preteklo ravnanje svoje stranke opisal kot naivno. Člani stranke, zbrani na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, so se z njegovo oceno strinjali in mu s tem podelili zaupnico, da Zares popelje na decembrske parlamentarne volitve.

Golobič je v svojem nagovoru članstva dejal, da bi bilo za Zares bolje, če ne bi vstopili v koalicijski levi trojček, pač pa ostali v opoziciji. Po njegovih besedah, so naivno vztrajali, da mora NLB prekiniti podaljševanje tajkunskih kreditov, zato je bila zoper Zares sprožena afero Ultra. »Tudi ko smo izstopili iz koalicije, da bi prekinili blokade, nam spet niso priznali iskrenih namenov. Potrdila se je torej Žižkova teza, da sta Golobič in z njim Zares »pošteni, a včasih tupi«,« je ocenil predsednik Zaresa. »Upirali smo se, kjer se je dalo, da so stranke kadrovale na način, kot so. Spomnite se, kako sta se Katarina Kresal in Borut Pahor z nekim dogovorom, ki je bil tipičen za Janševo vlado, dogovorila, da bo Draško Veselinovič postal predsednik uprave NLB,« je spomnil Golobič. Ob tem je dodal, da bi se v Sloveniji, če bi Pahorjeva vlada životarila do konca rednega mandata, prihodnje leto »zgodila ulica s predvidljivimi avtoritarnimi posledicami«.

Člani stranke so pred decembrskimi sprejeli tudi Manifest za odgovorno politiko, s katerim so se zavezeli za trajnostno naravnano politiko, ki mora opraviti z dosedanjo prakso kapitalsko-političnih omrežij. Dokumentu je nasprotoval le strankin poslanec Pavel Gantar, ki se ni strinjal z »enostranko kritiko pogubnih učinkov neoliberalizma«. Kljub nestrinjanju pa Gantar ostaja član stranke in bo na parlamentarnih volitvah tudi kandidiral na listi Zaresa. Iz triurne razprave je bilo sicer možno razbrati, da je članstvo Zaresa, kjub javnomnanjskim merjenjem, ki Zaresu ne pripisujejo večjih možnosti za preboj v državni zbor, večinsko prepričano v ponoven parlamentarni mandat. Pozdravili so tudi pojav novih strank in gibanj na slovenskem političnem prostoru, s katerimi upajo, da bodo dobili sogovornike pri temah, kot je TEŠ 6.

Članstvo je danes s tesno večino (56 glasovi za in 53 proti) tudi spremenilo uradno ime stranke. Dosedanjo Zares - Nova politika, je zamenjalo ime Zares - socialno liberalni. »V odnosu do družbe in gospodarstva socialni, v odnosu do demokracije in človekovih pravic pa liberalni,« je vsebino novega poimenovanja pojasnil vodja poslanske skupine Zares Franco Juri. Foto