Bo streha nad glavo luksuz?

Čeprav v javnosti niti osnutka zakona o davku na nepremičnine še ni, se že pojavljajo prvi neuradni podatki o tem, kako bodo vrednotili nepremičnine, da bo davčna osnova znašala predvidoma 80 odstotkov tržne vrednosti in podobno.

Objavljeno
24. oktober 2009 13.50
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Izola - Na Geodetski upravi RS se že nekaj časa pripravljajo na to, da bi še pred sprejetjem zakona o obdavčitvi nepremičnin prihodnje leto poslali slovenskim lastnikom nepremičnin (takih je menda 1,2 milijona) podatke o vrednosti njihovih nepremičnin. To bi bil začetek priprav na uvedbo davka na nepremičnine, ki ga želi sedanja vlada izvesti na začetku leta 2011, saj je takšno obdavčitev stranka SD obljubila v svojem alternativnem vladnem programu še pred lanskimi volitvami. Zakon o davku na nepremičnine bo po obljubah ministrstva za finance menda pripravljen na začetku leta 2010, sprejet do sredine leta in uveljavljen z novim fiskalnim letom.

Breda Pečan nam je povedala, da se zakon o davku nepremičnin v Sloveniji pripravlja že 12 let, vendar ga doslej niso mogli uveljaviti, ker ni bilo izpolnjenih temeljnih tehničnih osnov zanj. Ni bilo popisa vseh nepremičnin, ki ga je v preteklih letih vendarle opravila geodetska uprava, in ni bilo množičnega vrednotenja nepremičnin. Zdaj pripravljajo vrednotenje na podlagi podatkov nepremičninskih družb, notarjev in opravljenih odmer davka pri prometu z nepremičninami.

Čeprav v javnosti niti osnutka zakona še ni, se že pojavljajo prvi neuradni podatki o tem, kako bodo vrednotili nepremičnine, da bo davčna osnova znašala predvidoma 80 odstotkov tržne vrednosti, da bodo davčne stopnje od 0,1 do 0,5 odstotka tržne vrednosti na leto, da bodo stanovanja in hiše, v katerih bivamo, manj obdavčene, kot tista stanovanja, ki služijo za oddajanje ali kot počitniška stanovanja ... Podrobnosti o tem še niso znane ali pa še niso dodelane.

Pomisleki o diskriminatornosti

Še preden je zakonski osnutek uradno predstavljen v javnosti, se že pojavljajo prvi komentarji in stališča o tej vladni nameri. V izolskem odboru stranke SDS so pretekle dni izrazili pomisleke o doslej znanih rešitvah, saj so po njihovem mnenju taki predlogi diskriminatorni in škodljivi za območje slovenske Istre, a tudi za Ljubljano in nekatere druge slovenske regije, kjer dosegajo nepremičnine tudi trikrat višje cene kot drugod po državi.

»Cene nepremičnin so na našem območju visoke predvsem zaradi povpraševanja drugih prebivalcev iz skoraj vseh slovenskih krajev. Grob izračun kaže, da bi za manjše trisobno stanovanje v Izoli plačali 120 evrov letnega davka, na Ptuju 64 in v Gornji Radgoni 44 evrov. V izolski SDS menimo, da bi takšni davki še dodatno znižali socialni standard prebivalstva. Streha nad glavo ni luksuzna dobrina, temveč osnovna človekova pravica. Zato predlagamo, naj obdavčijo le nenaseljene nepremičnine oziroma tiste, ki niso namenjene vsakdanjemu bivanju. S tem bi sprostili trg nepremičnin in posameznikom omogočili dostojno življenje. Nepremičnine so v Istri privlačne, vendar prebivalstvo zato ne bi smelo biti kaznovano z visokimi davki, saj nismo bogataši samo zato, ker živimo ob morju. Povprečne plače v regiji ne dosegajo niti državnega povprečja,« je menil Nevijo Frank, predsednik odbora SDS Izola.

Več v sobotni tiskani izdaji Dela