Bo trg nepremičnin s Hrvaško odprt?

Po pisanju zagrebškega časopisa Jutarnji list je Slovenija sprožila nov spor s tem, da vztraja, naj se njenim državljanom, po načelu vzajemnosti, omogoči nakup nepremičnin na Hrvaškem.

Objavljeno
19. marec 2007 11.56
Mario Nobilo ni bil preveč navdušen nad predlogom Slovenije
Zagreb – Pripravlja se nov diplomatski spor med Hrvaško in Slovenijo, je včeraj napovedal zagrebški časopis Jutarnji list. »Potem ko je Hrvaški uspelo v Bruslju pridobiti podporo za to, da se vprašanje meje med državama reši z mednarodno arbitražo, je Slovenija sprožila spor s tem, da vztraja, naj se njenim državljanom, po načelu vzajemnosti, omogoči nakup nepremičnin na Hrvaškem,« je prebrati v članku, ki so ga naslovili Slovenija grozi Hrvaški zaradi 3000 nepremičnin.

Hrvaški veleposlanik v Ljubljani Mario Nobilo je z navedbo štirih Hrvatov, ki jim ni uspelo kupiti nepremičnine pri nas, podkrepil trditev, da ni res, da je Slovenija odprla trg za državljane sosednje države. Dokler ga ne bo, nobeden od 3000 Slovencev, ki so že sklenili kupoprodajne pogodbe na Hrvaškem, ne bo končal postopka. »Želimo se samo prepričati, ali je Slovenija res z zakonom in v praksi dala Hrvatom pravico do nepremičnin,« je prebrati v tekstu.

Pritisk na Zagreb je, tako Jutarnji list, dosegel vrhunec z izjavo premiera Janeza Janše pred desetimi dnevi v Bruslju, da je problem nepremičnin večji od težav z mejo. Po njegovih besedah še nobenemu Slovencu ni uspelo pridobiti nepremičnine na Hrvaškem. A grožnja, kot so se izrazili v Jutarnjem listu, da je to glavni izziv Hrvaški na poti v EU, ni vznemirila tamkajšnje vlade. »Nobene nepremostljive ovire ne vidim na naši poti v EU,« se je odzvala zunanja ministrica Kolinda Grabar Kitarović in dodala, da ne želi komentirati besed premiera. »Vendar moram reči, da je to stvar, ki se ne dela čez noč, ampak z uvidom v zakonodajo in prakso neke države. Hrvaška ne diskriminira nikogar,« trdi ministrica.

Več v današnjem tiskanem Delu