Bo zima le pokazala svojo pravo plat?

Po Sloveniji danes dežuje, v severozahodnem delu države pa sneži, zato je na cestah potrebna previdnost. Ekipe zimske službe na Darsu so na sneg pripravljene.

Objavljeno
23. januar 2007 16.48
Zaradi čiščenja so ustavili vsa vozila
Ljubljana - Po Sloveniji danes dežuje, v severozahodni Sloveniji pa sneži. Zato je na cestah potrebna previdnost, na določenih mestih v višje ležečih predelih pa je obvezna uporaba verig. Sneg je zajel tudi južni del Nemčije, sever Avstrije in del Španije.

Po treh tednih mile zime v začetku tega leta se je v južnem delu Nemčije in na severu Avstrije temperatura znižala, čez noč je začelo snežiti. V Nemčiji so zaradi čiščenja snega na avtocestnem odseku od Salzburga do Münchna pri Bad Aiblingu ustavili vsa vozila. Sneg je pobelil tudi Španijo, zato je okrog 300 tovornjakov bilo prisiljenih prekiniti vožnjo na avtocesti, ki povezuje Madrid s severnim delom Španije.

Razmere po Sloveniji

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste so predvsem na višje ležečih predelih severne Slovenije ceste zasnežene, drugod po državi pa mokre. Cesta čez prelaz Vršič je zaradi zasneženega cestišča zaprta.

Na avtocesti Karavanke - Vrba pred platojem Karavanke zaradi obilnega sneženja izločajo tovorna vozila na odstavni pas.

Na mejnem prehodu Jezersko je prepovedan promet za tovorna vozila težja od sedem ton in pol, za ostala vozila je tako kot na Korenskem sedlu obvezna uporaba verig. Zaradi snega je previdnost potrebna tudi na Ljubelju in na mejnem prehodu Predel. Na glavni cesti Ljubelj - Tržič na avstrijski strani mejnega prehoda Ljubelj je zaradi snega na vozišču obvezna uporaba verig.

Zimska služba na DARS pripravljena na sneg

Ekipe zimske službe Družbe za avtoceste v RS (Dars), ki skrbijo za zimsko vzdrževanje okoli 465 kilometrov avtocest in več kot 130 kilometrov priključkov, so v stalni pripravljenosti. Trenutno ni potrebe niti po pluženju, saj so vse ceste v upravljanju Dars zaenkrat kopne, niti po preventivnem posipanju. Preventivno posipanje pa je predvideno v večernih in jutranjih urah, so povedali v Dars.

Zimska služba je sicer v pripravljenosti v času zimske sezone, ki traja od 15. novembra do 15. marca. Zimska služba Dars mora pri delu upoštevati več predpisov, med pomembnejša pa spadata dva pogoja. Prvi pravi, da je na avtocestah potrebno kljub zelo težkim pogojem (močnemu sneženju) zagotavljati prevoznost vsaj enega voznega pasu, drugi predpis pa navaja, da debelina snega na avtocesti ne sme presegati 10 centimetrov.

Dars, kjer za zimsko vzdrževanje skrbi 331 ljudi, je za celotno zimo predvidel porabo okoli 16.000 ton različnih posipnih materialov. Zaradi mile zime pa so doslej porabili okoli 1150 ton posipnih materialov.