Bodo letos začeli graditi potniški terminal?

Poslovni načrt Luke Koper Prihodnje leto bi Koper lahko postal izhodiščno pristanišče »home port«

Objavljeno
25. januar 2014 13.18
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Še letos naj bi na pomolu za privez potniških ladij v Kopru začeli graditi stavbo za sprejem potnikov – več let pričakovano stavbo potniškega terminala. Objekt je v (sicer še ne potrjenem) poslovnem načtu Luke Koper za leto 2014, do jeseni naj bi pridobili projekt in gradbeno dovoljenje in po odhodu zadnje ladje (4. novembra) bi lahko že zabrneli gradbeni stroji.

Objekt, ki naj bi ga zgradili, ne bo niti približno tako velik, kot je bil tisti, ki so ga verjetno preveč ambiciozno načrtovali leta 2006 in 2007. Zanj načrtuje Luka Koper približno poldrugi milijon evrov. Po eni strani bodo lahko prišli potniki z ladje, ki so končali potovanje, potem bi se nanjo vkrcali novi potniki, ki bi v Kopru začeli križarjenje. Če se bo to uresničilo, bo potniški terminal prinesel popolnoma novo dimenzijo v koprsko (slovensko) turistično ponudbo, saj šele t. i. izhodiščno pristanišče za križarjenje omogoči okolju nekoliko boljši zaslužek s turisti na teh ladjah. Od deset do 20 odstotkov gostov namreč prenočuje v regiji iz katere odpotujejo ali pripotujejo, več posla imajo letališča, avtobusni prevozniki, gostinci, trgovci in turistični agenti. Neuradno smo izvedeli, da se slovenski turistični delavci že dogovarjajo za posel, s katerim bi Koper postal »home port« za eno od ladij že leta 2015. Drugi neuradni namig pa je bil, da je načrt gradnje objekta potniškega terminala uresničljiv ne glede na usodo uprave Luke Koper, župana mesta ali slovenske vlade ali katerega ministra.

Povezali sile na področju turističnega križarjenja

O tem projektu so včeraj predstavniki Luke Koper (Gašpar Gašpar Mišič in Bojan Babič) poročali na sestanku, ki so ga imeli s predstavniki javne agencije Spirit (Karmen Novarlič), Mestne občine Koper (Jana Tolja) in turistične agencije Atlas Express (Janez Maček), ki je najbolj operativno povezana z ladjarji ob prihodu v Koper. Predstavniki turizma, pristanišča in občine so bili zadovoljni z odzivnostjo Spirita, ki je letos obljubil pomoč pri več promocijskih nastopih na tujih trgih (predvsem Florida in Barcelona). Uradno stališče, ki so ga posredovali v javnost, je bilo, da je napovedana omejitev vplutja velikih potniških ladij skozi beneško Laguno do beneškega pristanišča dobra priložnost za Koper, ki bi jo morali znati izkoristiti. S takšnim uradnim mnenjem se niso strinjali vsi, saj so nekateri prepričani, da bodo zaradi omejitev plovbe skozi Laguno ladjarji v Benetke pripeljali več manjših ladij, to pa bo vplivalo tudi na slabši promet v drugih Jadranskih pristaniščih. V Benetakh sicer na leto sprejmejo 1,6 milijona potnikov z velikih razkošnih potniških ladij.

Napovedali so, da bo letos v Koper priplulo 52 potniških ladij, tri manj kot lani, ko so pripeljale 67.000 potnikov in 33.000 članov posadke. Poleg teh se bo pred Piranom zasidral še en ducat ladij. Lahko pa se bo zgodilo, da bo prišla še katera nenapovedana potniška ladja. Sezona se bo začela zgodaj, že 9. aprila (Costa Classica), 4. novembra pa jo bo zaključila največja – Costa Diadema, ki lahko sprejme 3708 potnikov in 1253 članov posadke.