Bodo namesto Kosorjeve gostitelji gospodarstveniki?

Slovenski premier Borut Pahor bo v ponedeljek obiskal Zagreb, vendar vsaj za zdaj srečanje s hrvaško kolegico Jadranko Kosor ni predvideno oziroma uradno potrjeno.

Objavljeno
21. oktober 2009 22.03
Rok Kajzer, od našega dopisnika
Rok Kajzer, od našega dopisnika
Zagreb - Slovenski premier Borut Pahor bo v ponedeljek obiskal Zagreb, vendar vsaj za zdaj srečanje s hrvaško kolegico Jadranko Kosor ni predvideno oziroma uradno potrjeno. Le nekaj dni pred morebitnim snidenjem v Banskih dvorih informacije o sestanku niti ne potrjujejo niti ne zanikajo. Najprej je bilo načrtovano, da se bosta srečala ob robu slovensko-hrvaškega poslovnega forma v Zagrebu, ki ga pripravljata obe gospodarski zbornici.

Forum slovenskih in hrvaških gospodarstvenikov je bil organiziran prav zaradi napovedanega premierskega srečanja, predvideno pa je bilo, da ta dogodek premier in premierka tudi nagovorita. Na Hrvaškem včeraj ni bilo mogoče dobiti nikakršne potrditve, da se bosta srečala oziroma da bo tukajšnja oblast do ponedeljka zaradi slovensko-hrvaškega arbitražnega sporazuma sklicala predsednike parlamentarnih strank in ga nato predstavila še v saboru. Od teh dveh sestankov je namreč odvisno, ali bo Kosorjeva oziroma kateri od njenih podrejenih, denimo zunanji minister Gordan Jandroković, dobil pooblastilo za parafiranje oziroma podpis sporazuma.

Premierka je namreč obljubila, da bo pred podpisom sklicala koordinacijo strank, se uskladila s predsednikom države in s sporazumom seznanila tudi poslance. »Ko bom dobila vso in popolno podporo, bomo postopek nadaljevali,« je dejala pred dnevi. Če se to ne bo zgodilo, bi se premiera sicer v ponedeljek lahko srečala, vendar brez kakršnih koli podpisov, razen če Kosorjeva v teh nekaj dneh ne bo zelo pospešila obravnave in sprejemanja sporazuma.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela