Bodo podaljšali obdobje popisa nepremičnin?

Geodetska uprava je predlagala podaljšanje popisa nepremičnin, saj se je v času popisov izkazalo, da popisovalci ne bodo mogli popisati nepremičnin v sprva zastavljenem roku.

Objavljeno
12. februar 2007 16.33
Na fotografiji z leve: Ema Pogorelčnik in Aleš Seliškar z republiške geodetske uprave
Ljubljana - Geodetska uprava Republike Slovenije je po dveh mesecih od začetka popisa nepremičnin do 12. februarja v popis predala 36,90 odstotka (618.301) stavb in delov stavb, popisanih pa je 17,31 odstotka (289.995) stavb in delov stavb, so sporočili iz geodetske uprave. Ob tem so dodali, da so v medresorsko obravnavo že poslali predlog o podaljšanju popisa nepremičnin, saj se je v času popisov izkazalo, da popisovalci ne bodo mogli popisati nepremičnin v sprva zastavljenem roku.

Lastniki povečini nepripravljeni na popis

Kot so pojasnili na geodetski upravi, je zaostanek pri popisih posledica dejstva, da lastniki nepremičnin in drugi udeleženci popisa, zavezani za posredovanje podatkov, po večini še nimajo pripravljenih podatkov za popis. Zaradi nepripravljenosti udeležencev popisa nepremičnin na prihod popisovalca, morajo ti po večkrat obiskati iste stavbe, s čimer se potek projekta zamika. Najslabšo pripravljenost na popis nepremičnin geodetska uprava zaznava med večjimi lastniki, lastniki industrijskih in poslovnih objektov.

Geodetska uprava bo natančnejše informacije o podaljšanju popisa nepremičnin sporočila po vladni obravnavi gradiva o podaljšanju popisa nepremičnin, udeležence popisa pa so še enkrat pozvali k pripravi podatkov, saj je prav nepripravljenost lastnikov eden od glavnih razlogov podaljšanja popisa nepremičnin.

Udeležence popisa nepremičnin, ki so se odločili za samopopis, in tiste, ki jih ob drugem obisku popisovalca ni bilo doma in so prejeli obvestilo o samopopisu, geodetska uprava opozarja, da morajo izpolnjene popisne obrazce v roku 15 dni od datuma prevzema poslati na pristojno geodetsko upravo. V nasprotnem primeru mora geodetska uprava ravnati po zakonsko predvidenih korakih.

Geodetska uprava prav tako opozarja na veliko nepopolnih ali nepravilno izpolnjenih obrazcev v samopopisu. Vse take obrazce vrne udeležencem v popravo oziroma dopolnitev, kar prav tako upočasnjuje izvedbo popisa.