Bodo politiki znižali dotacije strankam?

Odbor za notranjo politiko parlamenta bo odločal o znižanju mesečnih dotacij strankam iz proračuna. Če bo znižanje, ki ga je predlagala vlada, potrdil še državni zbor v celoti, bosta SD in SDS vsaka ob slabih 10.000 evrov na mesec.

Objavljeno
06. september 2009 23.39
Peter Jančič
Peter Jančič
Ljubljana - O znižanju mesečnih dotacij strankam iz proračuna bo v sredo razpravljal odbor za notranjo politiko parlamenta. Če bo znižanje, ki ga je predlagala vlada, potrdil še državni zbor v celoti, bosta SD in SDS vsaka ob slabih 10.000 evrov na mesec. LDS pa denimo ob malo manj kot 1500 evrov na mesec. V zadnjih štirih mesecih leta bo država pri vseh strankah skupaj privarčevala, kot so izračunali v vladi, 132.361 evrov.

Vendar več kot 11-odstotno znižanje mesečnih dotacij ne pomeni, da stranke delijo težave, s katerimi se sooča državni proračun. Lani je v pol leta proračun z davki in drugimi prihodki zbral 4,1 milijarde evra, letos le 3,5 milijarde ali več kot 11 odstotkov manj. Stranke so si konec lanskega leta za letošnje povišale mesečne dotacije za dobre štiri odstotke in večji del leta kljub težavam državnega proračuna prejemale precej več kot leto prej. Zdajšnje znižanje, ki ga zahteva drugi rebalans državnega proračuna (sprejet julija), bo veljalo zadnje štiri mesece in, če gledamo v celoti, pomeni, da se bodo strankam na letni ravni v primerjavi z letom prej skupne dotacije iz državnega proračuna znižale le za odtenek. Torej veliko manj, kot so se prihodki državne blagajne. Po zakonu mesečne dotacije pripadajo vsem strankam, ki jih je volil več kot odstotek volivcev, torej tudi Novi Sloveniji (NSi) in Stranki mladih (SMS), ki jima na volitvah sicer ni uspelo doseči štiriodstotnega praga za vstop v državni zbor. Stranke denar za delovanje (in volilne kampanje) prejemajo še iz občinskih proračunov, nekaj pa zberejo tudi s članarinami, z darili podjetij in posameznikov in drugače.

Za 132.361 evrov skupnega prihranka pri dotacijah strankam izgubi nekaj varčevalnega sijaja, če spomnimo, da je morala vlada zaradi slabega načrtovanja iz proračunskih rezerv za povračilo stroškov volilnih kampanj strankam avgusta že nameniti dodatnih 249.838 evrov. V generalnem sekretariatu vlade, ki ga vodi Milan M. Cvikl, so namreč načrtovali, da bodo stroške lanskih kampanj strankam povrnili že s 77.142 evri. Zakon določa, da stranki pripada 0,33 evra za vsak dobljeni glas, in ker je lani volilo več kot milijon volivcev, je skupni znesek povračil, ki jih je julija odredilo računsko sodišče, presegel 300.000 evrov. Že največji stranki SD in SDS sta prejeli 105.682 in 101.553 evrov povračila, kar je nekajkrat preseglo načrtovanih 77.142 evrov. Skupaj pa je nenačrtovanih 249.838 evrov tudi precej več kot 132.361 evrov prihrankov za proračun, če bo parlament strankam znižal redne mesečne dotacije v zadnjih štirih mesecih.

Iz ponedeljkove tiskane izdaje Dela