Bodo v Jurčkovih vilah stanovanja za neprofitne najemnike ali koga drugega?

Ljubljanski stanovanjski sklad kupil devet dvosobnih stanovanj z atriji za 1,4 milijona evrov

Objavljeno
29. november 2011 15.01
Posodobljeno
29. november 2011 17.00
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Na skladov razpis za nakup 15 novih stanovanj so se javili trije ponudniki, ki pa so vsi ponujali precej draga stanovanja v Jurčkovih vilah in na Knezovem štradonu v ljubljanski četrtni skupnosti Rudnik ter v soseski Pilon v Podutiku. Skupaj so jih v prodajo ponudili 28, ljubljanski stanovanjski sklad pa jih je po dveh krogih pogajanj izbral le devet.

S podjetjem Givo je sklenil pogodbo za odkup vseh devetih ponujenih stanovanj v Jurčkovih vilah, pri čemer imajo od 44 do 54 kvadratnih metrov stanovanjske površine, od 15 do 32 kvadratnih metrov velike atrije (eno ima namesto njega skoraj 9 kvadratnih metrov velik balkon) in približno tri kvadratne metre velike shrambe. Zanje bo odštel skupaj skoraj 1,4 milijona evrov.Brez davka je cena kvadratnega metra stanovanja 2300 evrov, zunanjega parkirnega prostora pa 5000 evrov. Kljub pozivu, naj ceno spusti na 2200 evrov za kvadratni meter stanovanjske površine, pa Givo tega ni hotel storiti. Gre namreč za sosesko, ki velja za elitnejšo od tistih, grajenih za potrebe stanovanjskih skladov in najemnikov neprofitnih stanovanj.

Zato se postavlja vprašanje, ali bodo v teh devet stanovanj naselili najemnike neprofitnih stanovanj ali pa jih bodo namenili za kakšne zamenjave po izpraznitvah zasebnih objektov, predvidenih za rušenje ali preureditev v kaj drugega (denimo v umetniške ateljeje).