Bodo v UKC varčevali na bolnikih?

Ali bodo v Univerzitetnem kliničnem centru odslej nekatere bolnike odklanjali, po včerajšnji seji sveta zavoda ni bilo čisto jasno. Nadzorniki so  povedali, da je treba najprej izpeljati »vse druge« varčevalne ukrepe.

Objavljeno
23. september 2009 22.56
Milena Zupanič
Milena Zupanič
Ljubljana - Ali bodo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) odslej nekatere bolnike odklanjali, po včerajšnji (maratonski) seji sveta zavoda ni bilo čisto jasno. Nadzorniki so namreč povsem nedvoumno povedali, da je treba najprej izpeljati »vse druge« varčevalne ukrepe in šele nazadnje zmanjšati število potrebnih obravnav. Toda med ukrepi, ki so jih sprejeli, je tudi zapis, da je treba do konca leta število bolnikov »uravnati na raven postavljenega plana«; v gradivu je tudi zapisano, da bodo zmanjšali število neurgentnih obravnav za četrtino. O tem so nekateri oddelki že dobili navodila, smo izvedeli od zaposlenih.

Drugi včeraj sprejeti varčevalni ukrepi so zmanjšanje porabe zdravstvenega materiala in zdravstvenih storitev, racionalizacija dežurne službe (uvedba dvoizmenskega dela), zmanjšanje obsega študentskega dela (za nadomeščanje bolniško odsotnih zaposlenih) in znižanje cen storitev, ki jih UKC kupuje v zunanjih inštitutih.

 

Ukrepi bodo uvedeni, ker ima UKC v tem trenutku okoli pet milijonov evrov primanjkljaja, do konca leta pa bo v minusu predvidoma za 8,2 milijona evrov, če ukrepi ne bodo učinkoviti. V primanjkljaju se je UKC letos ponovno znašel zaradi prevelikega števila sprejetih bolnikov; več kot doslej jih prihaja tudi iz drugih regij in bolnišnic.


Iz četrkove tiskane izdaje Dela