Bodo župniki morali plačati?

Fanta, ki jima je uničil življenje, terjata po 43.000 evrov.

Objavljeno
01. november 2011 17.09
Posodobljeno
01. november 2011 21.30
Bostjan Celec
Bostjan Celec

LJUBLJANA – V pričakovanju precedenčne razsodbe mariborskega sodišča, ali bo prisodilo odškodnino eni od žrtev spolno izprijenih slovenskih duhovnikov, smo izvedeli za novi civilni tožbi proti grešnim dušnim pastirjem.

Zlorabljena žrtev je zahtevala 140.000 evrov

V mariborskem hramu pravice bo torej predvidoma v teh dneh padla odločitev, ali in koliko bodo morale celjska škofija, mariborska nadškofija in župnija Artiče plačati dekletu, ki jo je še kot deklico zlorabljal pokojni artiški duhoven Karl Jošt. Zahtevala je 140.000 evrov.

Medtem pa se po naših podatkih približuje koncu tudi pravda na ptujskem sodišču. Gre za eno od dveh odškodninskih tožb, ki sta jo vložili žrtvi ormoškega župnika Albina Žnidariča; drugega pravdanja medtem še niso razpisali. Izvedeli pa smo, da vsak od njiju terja 43.000 evrov odškodnine.

Žnidarič svoje grehe prav zdaj plačuje s petimi leti in pol zapora

»Peljali smo se na Hrvaško, kjer je imel v nekem kampu lesen bungalov brez vode in elektrike. V sosednjem so dopustovali njegova sestra in neki prijatelji. Prvi dve noči je bilo vse v redu, tretjo pa me je župnik povabil, da lahko spim pri njem v veliki postelji. Ker se res bojim teme, baterijska svetilka, ki sem jo imel s seboj, pa je prenehala svetiti, sem šel spat v posteljo k njemu. Ko sva se zjutraj zbudila, me je objel in me začel čez oblačila otipavati po telesu in spolovilu. Še preden mu je uspelo seči pod spodnjice, sem se uprl in odšel iz bungalova,« je pripovedoval eden od fantov.

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKI NOVIC: Fanta je otipaval po nogi, vedno više in više, na koncu pa mu je odpel hlače. Izvlekel je spolovilo in ga začel poljubljati. Po koncu akta je fantu celo ponudil denar, samo da bi molčal, a je prestrašeni otrok pobegnil.