Bogatajeva dimnikarska avantura občino stala dva milijona

Kranjska občina je privolila v sodno poravnano - Dimnikarstvu Dovrtel bo plačala še 1,1 milijona evrov odškodnine.

Objavljeno
21. april 2017 12.31
Kandidata za župana Mohor Bogataj in Boštjan Trilar v pričakovanju rezultatov. Kranj 19. oktober 2014.
Blaž Račič
Blaž Račič
Kranj – Mestna občina Kranj (MOK) bo drago plačala samovoljo nekdanjega župana Mohorja Bogataja, ki je leta 2004 Dimnikarstvu Dovrtel samovoljno in brez soglasja mestnega sveta odpovedal koncesijsko pogodbo za opravljanje dimnikarske dejavnosti. Občina je namreč privolila v sodno poravnavo in bo Dovrtelu plačala še 1,1 milijona evrov odškodnine. Občina nekdanjega župana kljub temu odškodninsko ne bo preganjala.

»Menim, da je poravnava dobra,« je kljub astronomski odškodnini dejal zdajšnji župan Boštjan Trilar. Dodal je, da je predlog dobil veliko podporo mestnega sveta, saj je zanj glasovalo 26 svetnikov od 28 navzočih. Mestni svet, ki je že pred časom dal pobudo za začetek pogovorov z Dimnikarstvom Dovrtel o možnosti za sklenitev poravnave, je to na sredini seji potrdil.

Kot je povedal župan, so se za možnost poravnave odločili, ker pričakujejo, da bodo dve tožbi Dimnikarstva Dovrtel, o katerih mora kranjsko okrožno sodišče še odločiti, izgubili. Ker zamudne obresti naraščajo, ni pa še znano, kdaj bi bil sodni postopek sploh lahko končan, je župan Trilar dejal, da ne želijo tvegati, čakati na razplet in na še višje zamudne obresti.

MOK je že lani na podlagi sodbe kranjskega okrožnega sodišča Dimnikarstvu Dovrtel plačala 436.000 evrov odškodnine in 430.000 evrov obresti, skupaj 866.000 evrov. V isti zadevi bi moralo sodišče odločiti še o drugem delu zahtevka Dimnikarstva Dovrtel, vrednem 388.000 evrov oziroma skupaj z zamudnimi obrestmi 837.000 evrov. Poleg tega je Dimnikarstvo Dovrtel vložilo še eno tožbo in zahtevalo plačilo še 464.500 evrov, z zamudnimi obrestmi 871.000 evrov. V obeh postopkih, ki še nista končana, je bilo na prvi stopnji odločeno, vendar je v obeh primerih Višje sodišče v Ljubljani postopka vrnilo na prvo stopnjo. »Vsebinsko sta tožbi že odločeni. Sodišče je že ugotovilo, da je bila poteza nekdanjega župana nezakonita. V teh dveh tožbah bi se zdaj pogovarjali le še o odškodninskem znesku,« je dejal Boštjan Trilar. V gradivu za mestni svet je v zvezi s tem zapisano, da je glede na to, da je o delu zahtevka že bilo pravnomočno odločeno, »skladno s sodno prakso ena od možnosti, da bo sodišče tudi v tej zadevi delno ugodilo tožbenemu zahtevku, saj je vezan na isto pravno in dejansko podlago, nanaša se le na drugo obdobje«.

Vsakega Kranjčana oškodoval za 34 evrov

Kot so pred sejo mestnega sveta izračunali na občini, bi morali Dimnikarstvu Dovrtel skupaj za obe odprti zadevi plačati 1,7 milijona evrov odškodnine, a bodo po sklenjeni poravnavi plačali manj. To je za Trilarja uspeh, »saj je občina prihranila 609.000 evrov«. Kljub vsemu pa bo skupni znesek odškodnine, ki jo bo Dimnikarstvo Dovrtel prejelo od mestne občine, tako skoraj dva milijona evrov, za kolikor je Kranjčane s samovoljno potezo prikrajšal nekdanji župan Bogataj. To pomeni, da je vsakega od 58.000 občanov oškodoval za dobrih 34 evrov.

Mohor Bogataj že lani ni hotel komentirati primera, ker da se je »upokojil«. Za telefonski pogovor je bil nedosegljiv, saj naj bi se še vedno zdravil po lanski hudi poškodbi, ki jo je staknil med smučanjem na Krvavcu.

Na MOK so pred časom razmišljali, da bi zaradi očitane samovolje pri odpovedi pogodbe Dimnikarstvu Dovrtel od nekdanjega župana Mohorja Bogataja po sodni poti terjali vračilo denarja. Kot je v zvezi s tem dejal Boštjan Trilar, so na podlagi pridobljenega pravnega mnenja glede kazenske odgovornosti župana Bogataja ugotovili, da je primer za kazenski pregon že zastaral, medtem ko bi morali v postopku za ugotavljanje osebne odškodninske odgovornosti Bogataju dokazati »hujšo malomarnost ali pa naklep oziroma namen«. Ugotovili so še, da za takšno tožbo nimajo dovolj dokazov, zato je mestni svet sklenil, da nekdanjega župana ne bodo preganjali, je povedal Trilar.

Mestna občina bo pol milijona evrov odškodnine Dimnikarstvu Dovrtel plačala letos, saj so v splošnih proračunskih rezervah predvideli »tožbena tveganja«, je dejal župan, preostanek, 600.000 evrov, pa bodo zagotovili v proračunu za prihodnje leto.

Za komentar smo prosili tudi lastnika podjetja Dimnikarstvo Dovrtel Rudija Dovrtela, ki je obljubil komentar odločitve mestnega sveta, vendar smo nato na njegov klic čakali zaman.